10. Berlin Kürt Film Festivali, 8-14 Ekim tarihleri arasında, yetmişe yakın filmin gösterileceği zengin programıyla sinemaseverlerle buluşacak. Festival, pandemi koşulları nedeniyle online ortamda gerçekleştirilecek.
Yıllardır dünyanın dört bir yanından Kürt sinemacıların katılımıyla gerçekleşen ve Kürt sinemasını Avrupalı sinemaseverlerle buluşturan Berlin Kürt Film Festivali, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl ilk kez online festival olarak gerçekleşiyor ve geniş bir film seçkisini 8 – 31 Ekim tarihleri arasında dijital ortamda festival seyircisiyle buluşturuyor. Böylelikle dünya genelinde çok daha fazla sinemasevere ulaşacak olan festival, Kürt sinemasının son yıllardaki renkliliğini ve gelişimini de yakından takip etme fırsatı sunacak.
Online gösterimlere eş zamanlı olarak 8-14 Ekim tarihleri arasında pandemi koşullarında tüm tedbirlere uyularak, sınırlı sayıda konuğun katılımıyla fiziki gösterimler Babylon Mitte, Moviemento ve Ulme35 sinemalarında gerçekleşecek.
Babylon Mitte’de gerçekleşecek açılış töreninde, Yunan yönetmen Daphne Charizani imzalı Sisters Apart filmi gösterilecek. Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Sisters Apart, Alman ordusunda görevli Kürt asker Rojda’nın kardeşini bulmak için Almanya’dan Irak’a gitmesini konu alıyor.
Festival haftası boyunca yerel sinemalarda yaklaşık 20’ye yakın uzun metraj kurmaca filmin yanı sıra, deneysel sinema örneklerinden oluşan bir seçki de seyirciyle buluşacak. Festival boyunca gerçekleşecek Q&A ve paneller online olarak sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin sanat yönetmeni Alman sinemacı Lea Drescher’in belirttiği üzere, klasik festival programına ek olarak gelecekte de online programa devam edebilmeyi ve böylelikle dünya genelinde bir izleyici kitlesine ulaşmayı hedefleyen Berlin Kürt Film Festivali, diasporada yaşayan Kürtlerin en düzenli sinema etkinliği olması açısından özel bir önem taşıyor. Her yıl festival kapsamında onlarca film, belgesel ve kısa filmin gösterimi yapılırken aynı zamanda Kürtlerin yaşadığı dört bölgeden yüzlerce yapımcı, yönetmen, oyuncu ve sinema izleyicisi bir araya gelme, tecrübelerini paylaşma ve yeni ilişkiler kurma imkanı buluyor.
Festivalin Bu Yılki Odak Noktası: Türkiye’deki Kürt Sineması
2020 yılında dünya genelinde yaşanan ekolojik ve ekonomik krizin yoğunluğu artarken, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde ortaya çıkan doğa ve insan hakları ihlallerini sinema aracılığıyla görünür kılmayı amaçlayan Berlin Kürt Film Festivali, “çevre ve politika”, “doğa ve tarih”, “göç ve savaş”, “feminizm ve eğitim” gibi başlıklardaki zengin film programıyla bu yılın odak noktasını Türkiye’deki Kürt Sineması olarak belirledi.
Türkiye’de Kürt sinemasının bir panoraması olan ve üç ayrı kuşaktan filmlerin yer aldığı programda 40’a yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi seyirciyle buluşacak.
Yılmaz Güney’in Yol Filmi, Yenilenmiş Kopyasıyla Gösterilecek
Focus bölümünde, Kürt sinemasının öncü ismi Yılmaz Güney’in, Cannes’da Altın Palmiye kazanan 1982 yapımı Yol filmi yenilenmiş kopyasıyla yer alıyor.
İstanbul’un farklı kutupları arasında kendilerine yeni yollar çizmeye çalışan temizlikçi iki kadının hikayesine odaklanan, Ahu Öztürk’ün yönettiği, bir çok festivalden ödüller alan Toz Bezi ve Erol Mintaş’ın yönetmenliğini yaptığı, Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film ödülü alan Kilama Dayîka min – Annemin Şarkısı, Soner Caner ve Barış Kaya imzalı Rauf, Zeynel Doğan’ın ve Orhan Eskiköy’ün yönettikleri Babamın Sesi ve Rodi Güven Yalçınkaya’nın yönettiği, sanatçı Heja Türk’ün tutuklanma sürecine odaklanan Momê filmi Focus bölümünün dikkat çeken filmleri arasında.
Son Yılların Çok Ses Getiren Belgeselleri Focus Bölümünde
Focus bölümü belgesel film programı Türkiye’de son yılların çok ses getiren önemli belgesellerini bir araya getiriyor.
Kazım Öz’ün Dûr, Berke Baş ve Melis Birder’in Bağlar, Selim Yıldız’ın Hatırlıyorum, Güliz Sağlam’ın Kadınlar Cizre ve Silopi’yi Anlatıyor ve Ruken Tekeş’in bir çok festivalden ödüller alan ve geçtiğimiz yılın çok konuşulan filmleri arasında olan Aether bu bölümün öne çıkan filmlerinden birkaçı.
Berlin Kürt Film Festivali’nde Bu Yıl İlk Kez Kısa Film Yarışması Yer Alıyor
Bu yıl festival kapsamında ilk defa genç sinemacıları desteklemek ve görünür kılmak amacı ile kısa film yarışması düzenlenecek.
Festivale başvuran yüzlerce film arasından seçilen 12 kısa filmin yarışacağı kısa film bölümünde, yönetmen Soleen Yusuf, oyuncu Nazmi Kirik ve Goethe Enstitü direktörü Thomas Kössler’den oluşan jüri tarafından seçilecek ve ilk üç film ödüllendirilecektir.
Festival Son 10 Yılın En Özel Yapımlarından Oluşan 10 Filmlik Seçkisini Online Platforma Taşıyor
Festivalin 10. yıldönümüne özel olarak, daha önceki yıllar festivalde gösterilmiş olan ödüllü 10 film online olarak festivalin internet sitesi üzerinden sinemaseverlere sunuluyor.
15 Ağustos tarihinde başlayan online gösterimler yıl sonuna kadar devam edecek. Hüseyin Tabak’ın Çirkin Kral Efsanesi, Ender Özkahraman’ın Zor Bir Karar, Shawkat Amin Korki’nin Taşa Yazılmış Hatıralar, izleyiciyle buluşacak filmlerden sadece birkaçı. Filmler festivalin internet adresinden online olarak izlenebilir.
Festival Afişini Erbane Süslüyor
Bu yılın festival teması, dünyanın her yerinde Kürtlerin yüzlerce yıldır ellerinden düşürmedikleri bir müzik aleti olan “erbane” oldu.
Özellikle kadınların hep beraber çaldığı bir enstrüman olarak, haber verme, sesini yükseltme, birbirine omuz verme işlevi gören erbane, Berlin Kürt Film Festivali’nin onuncu yıldönümünün temsili olarak festival afişinde yer alıyor. Festival afişi, Kürt coğrafyasından sinemacıların birbirine ses vermesine, birbirlerinin hikayesine tanıklık edip, hep beraber üretmesine dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Festival Günlerine Özel Online Panel, Konser ve Sergiler
Açılış gecesi ve festival haftası boyunca Ciwan Haco, Rojda, Kerem Gerdenzeri (Koma Wetan) ve Hani gibi Kürt müziğinin güçlü isimleri online konserlerle sinemaseverlerle buluşacak.
Online gerçekleşecek paneller bölümünde ise, Heinrich-Böll Vakfı ile Mehmet Mim Kurt’un The Seven Doors filminden yola çıkarak “Türkiye’de Eğitim ve Politika” konulu paneli ve Jiyan İnsan Hakları Vakfı’nın işbirliği ile “Sanat ve travma terapisi” konulu paneller gerçekleşecek. Aynı zamanda “Korona zamanında film yapımı” konulu panel de festivalin merakla beklenen panelleri arasında yer alıyor.
Berlin Senatosu ve Goethe Enstitüsü tarafından desteklenen 10. Berlin Kürt Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini Alman sinemacı Lea Drescher, festivalin koordinatörlüğünü Katherina Nasterowa ve Roj Younus üstleniyor. Festivalin program küratörlüğünü ise sanatçı Leyla Toprak gerçekleştiriyor.
Festival programı ve detaylı bilgi için festivalin internet sitesini takip edebilirsiniz.