Türkiye sinemasının gişe lokomotifi hiç kuşkusuz komedi filmleridir. Özellikle 2000 sonrası farklı disiplinlerden gelip komedi lokomotifinin makinistliğini yapan Cem Yılmaz, Ata Demirer, Şahan Gökbakar’a son yıllarda bu türde adını sıkça duyduğumuz Selçuk Aydemir ile Burak Aksak da eklendi. Sektörde yerli korku filmleri ile birlikte tekel olan Türk komedi filmlerine, özellikle de yukarıda adını saydığımız isimlerin yapıtlarına sadece gişe canavarı gözüyle bakamayız. En nihayetinde oluşturdukları kendi mizahları ile izleyiciden reaksiyon almayı başarmış isimlerden ve onların filmlerinden bahsediyoruz. Seyircinin frekansını yakalayan bu sinemacıların açtığı yolda, yerli komedi sinemasının maddi unsurlar başta olmak üzere türlü nedenlerle tektipleşme tehdidiyle karşı karşıya olduğu da su götürmez bir gerçek. Kara mizah gibi komedinin alt türlerinin örnekleri veya dramatik yönü daha güçlü olan komedi filmleri, bu bilinçli yönelimle beraber sinema salonlarında daha da az rastladığımız bir lükse dönüştüler.
Bu vaziyet nedenleri ve sonuçları ile başka bir detaylı yazının konusu iken, 2000 sonrası yerli komedi sinemasının başarılı örneklerinin nabzını tutacak bir seçkiden önce değinilmesi gereken bir durumdur. “2000’lerin En İyi 10 Türk Komedi Filmi” seçkisini oluşturan yazarlar olarak ana yaklaşımımız, izleyicinin kolaylıkla bağ kurduğu filmler ile gişede ikinci planda kalmaya başlayan komedinin alt tür örneklerini bir potada eritmek oldu. Liste yapmanın doğası gereği çok daha farklı bir “2000’lerin En İyi 10 Türk Komedi Filmi” seçkisinden de bahsetmek mümkün. İyi okumalar.
Hazırlayanlar: Emre Serbes, Melike Ölker, Utku Ögetürk
2000’lerin En İyi 10 Türk Komedi Filmi
10- Vay Arkadaş (2010)
Kemal Uzun’un yönettiği ve Demet Evgar, Mete Horozoğlu, Rasim Öztekin, Fırat Tanış ile Ali Atay’ın rol aldığı Vay Arkadaş 2010 yılında vizyona girdi. Leyla ile Mecnun’un henüz yayına başlamamış olmaması sebebiyle Ali Atay’ın popülaritesinin dizi sonrasıyla kıyasladığımızda çok az, yönetmeninin ise ilk uzun metrajı olması filmin türdeşlerinden çok daha az seyirciye ulaşmasına yol açtı. Bu açıdan ele aldığımızda 2000’lerin belki de en underrated yerli yapımı diyebileceğimiz film uzun süre vizyonda kalmasına rağmen 253.087 biletli seyirciye ulaşabildi. Oysa o sene vizyona giren stand-up kökenli komedyenlerin filmleri Recep İvedik 3 3.326.084, Eyvah Eyvah 2.459.815 Yahşi Batı ise 2.323.815 seyirci tarafından izlendi.
Film; Manik, Tik ve Dildo isimli ve oldukça farklı karakterlere sahip üç arkadaşın hikâyesini konu alıyor. Üçü de problemli çocukluk geçirmiş ve takıntılı tiplerdir. Bu üç kaybedenin hikâyesi ülke sinemamızda örneğine çok rastlamadığımız ve her daim andığımız Her Şey Çok Güzel Olacak kadar sıcak en az G.O.R.A kadar eğlenceli. Üstelik birçok sahnesi karın ağrılarına sebep olabilecek derecede komik. Özetle, 2000’li yılların komedi türünde en iyi işlerinden bir tanesi Vay Arkadaş.
Filmle ilgili kısa bir not vermeyi de ihmal etmeyelim; film, televizyonda gösterilirken küfürlü olması sebebiyle sürekli sansüre maruz kalmıştır. Hatta, filmin ana karakteri Dildo’nun adı dahi sansürlendiği için filmi herhangi bir televizyon kanalında seyredip keyif almak pek mümkün değildir.