Altyazı Sinema Dergisi’nin Ocak-Şubat sayısı bayilerdeki yerini aldı. 2020’nin ilk sayısında Martin Scorsese’nin sinemasına dair kapsamlı bir dosya yer alıyor.
Altyazı Sinema Dergisi 2020 yılına 193. sayısıyla merhaba diyor. Derginin Ocak-Şubat sayısının kapağını Martin Scorsese’nin başyapıtı Taxi Driver’dan bir kare süslüyor. Usta yönetmenin sinemasına dair kapsamlı bir dosyanın yer aldığı derginin ücretsiz eki ‘Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’ da Türkiye’deki sanatsal ifade özgürlüğünün nabzını tutmaya devam ediyor.
Kapak Konusu: Martin Scorsese

Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın Dördüncü Sayısı, Altyazı Sinema Dergisi’nin Ocak-Şubat Sayısı ile Birlikte Bayilerde
Altyazı Sinema Dergisi’nin Ocak-Şubat Sayısındaki Diğer İçerikler
Rastgele Bir Film / Wu Du (Five Deadly Venoms): Yeşim Tabak, Tarantino dâhil sayısız sinemacıya ilham veren Chang Cheh imzalı kült kung fu filmine yakından bakıyor.
Hareketli Kavramlar / Dağ: Şilili belgeselci Patricio Guzmán’ın son filminden yola çıkan Fırat Yücel, okuyucuyu sinemada ‘dağ’ imgesinin aldığı farklı biçimlere dair çağrışımsal bir yolculuğa çıkarıyor.
Umut Tazeleyen Filmler / Antonia’nın Yazgısı (Antonia’s Line, 1995): Farklı kuşaklardan kadın karakterlere odaklanan, yaşamı “durgun akan bir nehrin kıyısında oturur gibi” gösteren Marleen Gorris imzalı filmi Gülengül Altıntaş inceliyor.
The Irishman: Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci’yi bir araya getiren üç buçuk saatlik epik mafya anlatısının Martin Scorsese filmografisi içindeki yerini Berke Göl değerlendiriyor.
Islıkçılar (La Gomera): Romanya Yeni Dalgası’nın önde gelen yönetmenlerinden Corneliu Porumboiu’nun yüksek tempolu kara film denemesi Islıkçılar’ı Coşkun Liktor yorumluyor.
Tavşan Jojo (Jojo Rabbit): Gözde Onaran, 1940’lar Berlin’inde küçük bir Nazi sempatizanıyla hayali arkadaşı Hitler arasındaki dostluğa odaklanan Taika Waititi imzalı filmin politik bakışını tartışmaya açıyor.
Elveda (The Farewell): Lulu Wang’in ABD’de önemli bir başarı elde eden ve ödül sezonunda adından çok söz ettiren aile dramasını Selin Gürel değerlendiriyor.
Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven): Filistinli yönetmen Elya Süleyman’ın kariyeri boyunca ele aldığı temalara geri döndüğü ve Cannes Film Festivali’nde mansiyon ödülüne layık bulunan son filmini Eren Odabaşı değerlendiriyor.
Tomer Heymann ile söyleşi: Günümüz İsrail sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Tomer Heymann belgeselciliğe bakışını, filmlerinin yapım sürecini ve karakterleriyle kurduğu ilişkileri Engin Ertan’a anlatıyor.
Buluntu Görüntüler: Amsterdam Belgesel Film Festivali’ni (IDFA) takip eden Aslı Özgen Tuncer, buluntu görüntüler üzerine kurulu belgesellerin yaratıcı imkânlarını tartışıyor.
Bir Sinema Psikopatının Listesi: Yönetmen Ömür Atay, ‘Çocuklarını Yiyen Satürn’ başlığı altında on filmlik bir listeyi Altyazı okurlarıyla paylaşıyor.