Çağımızın en önemli yönetmenlerinden Michael Haneke, kariyerinin ilk yıllarında içinde yaşadığımız dünyaya ve onu var eden aygıt ve kurumlara yönelttiği kamerasını 2012 yapımı Amour’da doğrudan insana çevirdi ve ortaya çıkan film, hazmı zor olduğu kadar dokunaklı bir başyapıt olarak sinema tarihindeki yerini aldı. Aşk mevhumunu ve onu var eden insanı konu eden, unutulmaz sahnelerle bezeli eşsiz film Amour hakkında mutlaka bilinmesi gereken 15 detay listesini sizler için derledik.
Amour Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay
Haneke’nin Ailesi
Filmin hikâyesi, Michael Haneke’nin kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yazıldı. Teyzesi yıpratıcı bir hastalık geçirmişti. Filmde görünen fotoğraflar da Haneke’nin anne ve babasına aittir.
Boğulma Sahnesi
Georges’un Anne’i boğduğu sahne, her iki oyuncu için de zordu. Jean-Louis Trintignant, elini kırmıştı ve fizik tedavi görüyordu. Emmanuelle Riva da gerçekten boğulmaktan çok korkuyordu. Yatağa, Riva’nın başını aşağıda tutup nefes almasını sağlayan bir düzenek kuruldu. Haneke, Riva’yı düzeneğin güvenli olduğuna ikna etmek için önce kendisi denedi.
Güvercin Sahnesi
Güvercin sahnesi tam 12 tekrar alınarak çekildi. Jean-Louis Trintignant’a göre sahnenin 12 kez çekilmesinin sebebi Haneke’nin sürekli güvercinlere komut vermeye çalışmasıydı.
Aşk Hakkında
Filmin adının İngilizce karşılıklarıyla önce “These Two” daha sonra da “The Music Stops” olması planlanmıştı. Jean-Louis Trintignant, konusu aşk olan filmin ismini neden Amour yapmadıklarını sordu. Öneri Haneke’ye mantıklı geldi ve filmin adı Amour olarak değiştirildi.
Cannes Karmaşası
Haneke, 2001 yılında Cannes Film Festivali’nde bir filmin birden fazla ödül alamamasıyla ilgili düzenlemenin öncüsü oldu. Aynı yıl kendi filmi Piyanist, 3 ödüle layık görülmesine rağmen düzenleme gereği tek ödül alabilmişti. Amour, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine layık görülse de kurallar gereği sadece Altın Palmiye’yle yetinmek zorunda kaldı. Filmin yapımcıları, Amour’un Altın Palmiye kazanacağı konusunda bile şüpheliydi. Çünkü filmin festivale katıldığı 2012 yılında, Cannes jüri başkanı Nanni Moretti’ydi. Moretti, Haneke’nin 1997 yılında yarışmaya katılan Funny Games filmini o kadar beğenmemişti ki eğer ödül verilirse jüriyi terk edeceğini açıklamıştı.
Bir Yıllık Post-prodüksiyon
Amour, filmin görüntü yönetmeni Darius Khondji’nin ısrarıyla dijital olarak çekildi ancak sonuçtan hiç memnun kalmayan Michael Haneke, filmin istediği gibi görünmesini sağlamak için post prodüksiyonda bir yıl geçirdiğini söyledi.
Kelimesi Kelimesine Çekilen Senaryo
Çekimler sırasında senaryoda tek kelime dahi değiştirilmedi. Amour, kelimesi kelimesine yazıldığı gibi çekildi. Film, 127 dakika uzunluğunda ve açılış dahil sadece 236 kesmeden oluşuyor. Her sahnenin ortalama çekim uzunluğuna 32 saniye düşerken filmin senaryosu 60 sayfayı aşmıyor.
Yeşil Perde
Film, tamamen baştan inşa edilmiş bir sette çekildi. Pencereler daha sonra yeşil perde yardımıyla dijital olarak eklendi.
13+ Haneke
Haneke’nin Amour dışındaki tüm filmlerinin, 17 yaşın altındaki izleyiciler için ebeveyn kontrolünde olmadan izlenmemesi öneriliyordu. 13 yaş üstü için uygun ve altı için ebeveyn kontrolü gerektiren tek filmi Amour oldu.
Riva
Emmanuelle Riva, Anne’nin rolü için birçok eski Fransız aktrisle birlikte seçmelere katıldı. Seçmeler sırasında denenen sahne, kahvaltı sahnesiydi. Michael Haneke, bu sahnede aktrisler içinde en gerçekçi olanın Riva olduğunu düşünüp filmde onun oynamasına karar verdi.
Çıplaklık Sorunu
Riva, ilk başta filmde çıplak olduğu sahneden çok rahatsız oldu. Daha sonra bu sahnenin hikâye için son derece önemli olduğunu düşündü ve karaktere girmeyi başararak bu sahneyi canlandırdı.
Hatalar
Filmin sonunda, bir senkron hatası olmuş; Georges mektup yazarken, kalemin kağıdın çizme sesi görüntüyle uyuşmuyor. Bir diğer hata ise devamlılık hatası diyebiliriz. Georges ve Anne yemek yerken, George önce Laguiole bıçağıyla onun için yiyeceklerini kesiyor. Daha sonraki sahnede ise elinde klasik bir bıçak görüyoruz. Bazı izleyiciler ise bu sahnenin bilerek çekildiğini düşünmekten yana.
Çevre Kirliliği
Emmanuelle Riva, her gün sete gidip gelerek çevre kirliliğine katkıda bulunmamak filmin çekimleri sırasında sette uyudu. Onun için sete bir güvenlik görevlisi de alındı.
Haneke’nin Yönlendirmesi
Haneke’nin oyuncu ekibinden kesin olarak istediği tek şey, ne olursa olsun duygusallıktan kaçınmalarıydı. Bu yönlendirme hikâyenin ajite edilmeden oluşturulmasını sağlamış diyebiliriz.
Jean-Louis Trintignant
Haneke filmin senayosunu yazarken George rolünü Jean-Louis Trintignant için yazdı. Trintignant, Haneke’ye olan hayranlığından dolayı bu rolü kabul etti.