Tüm zamanların en iyi bilimkurgu film serilerinden biri olan Back to the Future üçlemesinin ilk filmi henüz sadece senaryo halindeyken bütün büyük stüdyolardan en az 40 kez geri çevrildi. Bununla da kalmayıp Disney tarafından fazla uygunsuz bulundu. Tüm bu zorlukları aştıktan sonra 1985 yılında Universal Pictures yapımcılığında vizyona giren ve 1985’in en çok gişe yapan filmi olan Back to the Future neyse ki şimdilik devam filmi veya yeniden yapımıyla ilgili riskli bir durumla karşı karşıya değil. Zira geçtiğimiz günlerde serinin yönetmeni Robert Zemeckis seriyle ilgili herhangi bir şeye yaşadığı süre boyunca izin vermeyeceğini açıklayarak serinin hayranlarının içine su serpti. Açıkçası istisnaları elbette ki mevcuttur; ancak yeniden yapımların istenilen başarıyı yakalayamadıklarını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.
80’lere damgasını vuran ve bu yıl 30. yıl dönümünü kutlayan Back to the Future serisi hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için listeledik!
1- Orijinal senaryoda zaman makinesi aslında bir buzdolabıydı.
Başlangıçta buzdolabı şeklinde olması düşünülen zaman makinesi, bu yöntemi çocukların evlerinde denemeleri istenmediği için sonrasında değiştirildi.
2- Doctor Brown’ın Köpeği Einstein Aslında Bir Şempanzeydi
Orijinal senaryoya göre Einstein’ın bir şempanze olması düşünülüyordu.
3- Back to the Future’dan Stanley Kubrick’e Selam!
Doctor Brown’ın garajındaki amfinin üzerinde gördüğümüz CRM114 etiketi Stanley Kubrick’in Doctor Strangelove filminde radyo ekipmanının adıydı.
4- Back to the Future Serisi Elijah Wood ve Billy Zane’in İlk Filmleriydi
Billy Zane serinin ilk filminde Biff’in arkadaşlarından birini, Elijah Wood ise serinin ikinci filminde 80’s Cafe’deki oyun oynayan çocuklardan birini canlandırarak sinema kariyerlerine Back to the Future serisiyle başlangıç yapmış oldular.
5- John Delorean’dan Bob Gale’e Teşekkür Mektubu
Zaman makinesi olarak Delorean‘i kullandığı için John Delorean Bob Gale‘e “Hayalimi canlı tuttuğun için teşekkür ederim. Şimdi insanların yarısı Back to the Future sayesinde benim arabalarımı biliyor.” diye yazarak bir mektup gönderdi.
6- Back to the Future’da Yer Alıp Yıllar Sonra Gerçekleşen Teknolojiler
Hill Valley’in Preservation Society üyesinin saat kulesini kurtarmak için imza topladığı sahnede elinde tuttuğu tableti hatırlıyor musunuz? Günümüzdeki tabletlerden daha kullanışsız olmasına rağmen temelde mantık aynı: İnsanların havalı şeyler yapabildiği küçük ve kablosuz cihazlar. Chatroulette’i hepimiz biliyoruz değil mi? Benzer bir teknoloji daha önce Back to the Future‘da toplantılar için kullanıldı. Henüz gerçekleşmeyen teknolojiler başlığına aldığımız üç boyutlu reklamları üç boyut ve IMAX teknolojisiyle kıyaslarsak bunu da gerçekleşmiş teknolojiler başlığında değerlendirmemiz pek mümkün görünüyor.
7- Back to the Future’da Yer Alıp Henüz Gerçekleşmeyen Teknolojiler

Görsel kaynağı: http://1980s-90sgifs.tumblr.com/post/112558091495
Delorean’i, yani zaman makinesini hiç karıştırmadan üçlemede yer alan hangi teknolojilere henüz erişemedik? Mesela hâlâ atıklarımızı geri dönüştürüp onlardan araba yakıtı yapabileceğimiz bir teknolojimiz yok. Marty McFly’i yutan koca köpek balığını hatırlıyor musunuz? Evet, hâlâ üç boyutlu teknolojiye erişebilmiş reklam panolarımız da yok. Bir de minik pizzalar var. Bu minik pizzalar mikrodalga fırında saniyeler içinde küçük bir patlamayla kocaman bir pizzaya dönüşüyor.
8- Filmin Adı Neredeyse Spaceman From Pluto Olacaktı
Sid Sheinberg, Back to the Future adındaki bir filmin ilgi çekmeyeceğini düşündüğü için filmin adının Spaceman From Pluto olmasını önerdi. Ancak Spielberg ve diğer yapım ekibi tarafından bu öneri ciddiye alınmadı ve Sheinberg de bunun üzerinde durmadı.
9- DeLorean’in neden 88 Mil Hıza Ulaşması Gerekiyordu?
Bunca zaman bu, solucan delikleri, arabanın boyutu, hızı, saatte aldığı kilometresi derken birçok fiziksel hesaplamalarla açıklanmış olsa da, bunun aslında çok basit bir açıklaması vardı: Yapım tasarımcıları hızölçer ekranında daha havalı durduğunu ve seyircinin hatırlamasının daha kolay olacağını düşündükleri için 88’i seçtiler.
10- Serideki Mekanların Gerçek Yerleri

Fotoğraf: Jared Cowan
Serideki meşhur Saat Kulesinin yer aldığı bina Courthouse Meydanı’ndaki Universal Studios binasıdır. Doctor Brown’ın 1985’teki evinin yakınlarında yer alan Burger King ise California’nın Burbank kentinde yer alan Burger King’ti. Marty’nin müzik grubu yarışmalarının seçmelerine katıldığı spor salonu ise yine Burbank’te yer alan McCambridge Recreation Center’dı.
Kaynak: LA Weekly
11- Bob Gale’in Serinin Devam Filmi için İlk Notları
Robert Zemeckis ve Bob Gale’in devam filmi yapmaya niyetleri yoktu. Ancak filmin patlamasıyla yapım şirketi devam filmi için ikiliyle görüştü. Gale ve Zemeckis devam filmi hakkında konuşmaya başladıktan sonra Gale film için iki sayfa not tuttu. 1 Nisan 1986 tarihli bu notlar Gale’in bildiği kadarıyla en eski notları. Gale’in bu notlarında bazı ufak detaylar ve mekan, kostüm, müzik gibi ayrıntılar yer alıyor.
12- Geçmişi Değiştirince…
Marty ve Doktor Delorean’i ilk kez test ettiklerinde bulundukları yerin ismi Twin Pines Mall (İkiz Çam). Fakat ağaçlardan birine verdikleri zarar sonucu oraya geri döndüklerinde isminin Lone Pine Mall (Yalnız Çam) olduğunu görüyoruz.
13- Marty McFly’ı aslında Eric Stoltz Canlandırıyordu
Eric Stoltz Marty McFly karakterini canlandırıyordu. Fakat role hiç uymamıştı. Metot oyuncusu Stoltz‘un karakteri kırabildiği tek an Eric‘in Marty’nin annesini canlandıran Lea Thompson ile flört ettiği sahneydi. Eric Stoltz filmden ayrıldıktan sonra yerine Michael J. Fox‘un getirilip Stoltz’un sahnelerinin yeniden çekilmesi ile filmin bütçesi dışında 3 milyon dolar harcandı. Toplamda ise film için 19 milyon dolar bütçe harcanmış oldu.
14- Zaman Makinesindeki Işıkların Anlamları
Delorean’in sayacındaki kırmızı, yeşil, sarı ışıklar Time Machine (1960) filmine göndermedir.
15- Zaman Makinesi Neden Delorean’di?
Delorean, kapıları ve tasarımı sayesinde UFO görünümü verdiği için seçildi.