İzleyicilerden ve eleştirmenlerden karmaşık yorumlar alan Christopher Nolan imzalı Tenet filminde yaşananları kavramayı kolaylaştıran bir zaman çizelgesi yayınlandı.
Pandemi döneminde zor durumda olan sinema salonlarını kurtarmak gibi bir misyon üzerinden pazarlama stratejisini kuran, bu yılın en merak edilen filmlerinden Christopher Nolan imzalı Tenet, John David Washington’ın canlandırdığı ana karakterin göreve getirildiği bir organizasyonun ismi. Buradan hareketle film, dünyaya yönelik küresel bir tehdide odaklanan bir casusluk hikâyesini mercek altına alıyor.
Christopher Nolan’ın bugüne kadarki en büyük bütçeli yapımlarından biri olan film, 26 Ağustos’ta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede vizyona girdi. Filme methiyeler düzenler olduğu gibi hayal kırıklığı olarak nitelendirenler de oldu. Hatta bazı eleştirmenler Tenet’in salgın riskine rağmen sinemaya gitmeye değecek bir film olmadığını da dile getirdi.
Filmin izleyicilerden ve eleştirmenlerden bu kadar karışık yorumlar almasının sebebi zamanı ele alış şekli. Filme gelen olumsuz eleştirilerden biri de zamanı bükme olgusunun tatmin edici şekilde izleyiciye açıklanamamış olması. Filmin lineer akışının tersi yönde de hareket eden hikâye kurgusu, karakterler arasındaki ilişkiler ve dramatik yapının tam bir temele oturtulamaması, filmi izleyici gözünde karmaşık bir noktaya sürükleyebiliyor. Bir de bunun üzerine uzun süren aksiyon sahneleri de eklenince, bir noktada filmi neden izlediğimizi sorgular oluyoruz.
Christopher Nolan İmzalı Tenet Filminin Zaman Çizelgesini Gözler Önüne Seren Bir Tablo Yayınlandı
Tam Al’thor isimli bir Twitter kullanıcısı, sosyal medya hesabı üzerinden filmdeki zaman olgusunun daha iyi anlaşılması adına önemli bir tablo paylaştı. Bu tablo filmde olan olayları anlamamızı bir miktar kolaylaştırıyor.
Tablonun üst kısmında filmin geçtiği mekânları görüyoruz. Opera sahnesiyle açılışını yapan film, izleyiciyi Mumbai, Londra, Oslo, İtalya gibi yerlere sürüklüyor ve kapanışı Estonya’nın başkenti Tallin’de yapıyor. Filmin kötü karakteri Sator ve Elizabeth Debicki’nin hayat verdiği Kat’in arasındaki ilişkinin nasıl bir noktada olduğunu bizlere gösteren tablo, iki karakterin gençlik yıllarında da neler yaşandığını anlatmayı ihmâl etmiyor.
Tenet’in karmaşık hikâye yapısını anlamamızı sağlayacak söz konusu bu zaman tablosuna buradan detaylı bir şekilde bakabilirsiniz.
Ve beklenen zaman tablosu #Tenet #kutsalmotor @UtkuOgeturk @hsncomert @kkarsan pic.twitter.com/tkgO9JMNKR
— Tam Al'thor (@TamRandalthor) August 28, 2020