Irreversible, Enter the Void, Love, Climax, Lux Æterna gibi her biri izleyiciyi ikiye bölen, kimilerinin takdirle karşıladığı kimilerini ise rahatsız eden filmlerin yönetmeni Gaspar Noé, imza attığı dikkat çekici filmlerle sinema dünyasının önemli isimleri arasında girmeyi başardı. Bu filmlerden biri de 2018 yılında vizyona giren, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali‘nde yapan Climax.
Filmde, bir gösteri provası için bir arada bulunan dans grubunun verdiği partinin gece ilerledikçe çığırından çıkması ve deyim yerindeyse herkesin aklını kaçırışı gözler önüne seriliyor. Uzun dans sahnelerinden, parti müziklerine, görsel dilinden psikolojik gerilimin dozuna kadar film bir yandan çarpıcı bir izlek sunarken bir yandan da provakatif bir anlatı kuruyor.
Gaspar Noé’nin yazıp yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Thea Carla Schott gibi isimler yer alıyor. Yönetmenin filmografisi içerisinde önemli bir yer tutan Climax filmi hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Climax Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay
Filmin Çekimleri
Filmin çekimleri tam 15 günde tamamlandı. Çekimler ise filmdeki sıraya göre kronolojik olarak yapıldı. Filmin açılışındaki tek plan olan ilk 10 dakikalık kısmın çekimleri için 16 tekrar alındı. Filmin ikinci yarısı 42 dakikalık oldukça uzun tek plandan oluşuyor. Filmin senaryosu ise beş sayfadan oluşuyor. Cannes Film Festivali’ne yetiştirebilmek amacı ile yazım, çekim ve kurgu işlerinin hepsi tam dört ayda tamamlandı.
Filmin Dansçı Kadrosu
Selva karakterini canlandıran Sofia Boutella haricinde filmin oyuncu kadrosunda daha önce oyunculuk deneyimi olan kimse yok. Profesyonel dansçılar arasında Boutella, tek profesyonel aktris. Boutella, dans deneyimi olmasına rağmen, ortada herhangi bir senaryo olmadığı için filmde rol alma konusunda tereddütler yaşamış. Gaspar Noé de oyuncuları doğaçlama konusunda oldukça cesaretlendirmiş. Bu noktada doğaçlamalardaki tek kısıtlama, hikâye 1990’lı yıllarda geçtiği için oyuncuların akıllı telefon gibi o döneme ait olmayan materyallere referansta bulunmaları. Noé bunu istemediğini belirtmiş.
Oyuncuların Role Hazırlanması
Gaspar Noé, filmdeki oyuncuların dissosiyatif uyuşturucu psikozu mantalitesini iyi icra edebilmeleri için onlara internetten bulduğu; asit, ekstazi, kokain etkisinde kişilerin videolarını izletmiş. Ayrıca oyuncular videolardan gördüklerini deneysel bir biçimde filmde kullanmaları için de cesaretlendirilmiş.
Göndermeler
Televizyonda seçmelerin kayıtlarının olduğu sahnede, ekranda ayrıca Gaspar Noé’nin ilham aldığı bazı kitaplar ve VHS kapakları da gözüküyor. Bunlar arasında Luis Buñuel, Dario Argento, Rumen filozof Emil Cioran gibi isimlere göndermeler bulunuyor.
Doğaçlama Sahneler
Yalnızca açılıştaki sahne dışında filmde yer alan tüm danslı sahneler doğaçlama olarak gerçekleştirildi. İlk açılıştaki dans sahnesi bir koreografiye göre icra edildi. Onun dışındaki sahnelerin hepsi dansçıların kendilerini ifade ediş biçimlerine göre oluşturuldu.
The Rolling Stones
Filmin en sonunda The Rolling Stones grubunun Angie parçasının kullanılmasının nedeni yönetmenin son sahnede duygusal ve ünlü bir şarkının kullanılmasını istemesi. Angie’nin yanı sıra Eagles’ın Hotel California şarkısı ile David Bowie ve Lou Reed’in şarkıları da değerlendirilmiş.
Gaspar Noé’ye Göre Climax
Gaspar Noé’ye göre Climax, kendisinin bazı rüyalarını ve kabuslarını temsil ediyor. Yönetmen ayrıca filmin güvenli bir mekânın tımarhaneye dönmesi ile alakalı olduğunu belirtiyor.
İlham Kaynağı Olan Filmler
Climax filmi için Gaspar Noé’ye ilham kaynağı olan birçok film bulunuyor. Bunlar arasında 1972 yapımı The Poseidon Adventure, 1974 yapımı The Towering Inferno ve 1975 yapımı Shivers filmi bulunuyor. Filmdeki psikotik sahnelerin birçoğu için yönetmenliğini Andrzej Żuławski’nin yaptığı 1981 yapımı Possession filmi büyük bir ilham kaynağı. Ayrıca Pier Paolo Pasolini, Rainer Werner Fassbinder, Luis Buñuel, Todd Solondz ve Lars von Trier gibi yönetmenler de Noé’nin etkilendiği isimlerden bazıları.
Dans Sahneleri ve Ritüeller
Dans sahneleri için Gaspar Noé, oyuncularından insanların ritüellerde girdikleri trans ruh hâline girmelerini ve bu trans hâlini taklit etmelerini istemiş.
Possession Filmine Gönderme
Sofia Boutella’nın canlandırdığı Selva karakterinin çıldırdığı, perdeleri yırtıp kopardığı sahne, Andrzej Żuławski’nin Possession filmine direkt bir gönderme olarak kabul edilebilir. 1981 yapımı filmde Isabelle Adjani’nin Anna karakterinin metroda yiyecek taşırken çıldırdığı sahneye çoğu yönden benziyor.
Gaspar Noé ve 2001: A Space Odyssey
Gaspar Noé, Stanley Kubrick’in 2001: A Space Odyssey filminin tam zıttı olacak bir psikolojik drama filmi yapmak istediğini belirtiyor. Yönetmen, Climax’i, Kubrick’in filminde maymunların evrimleşmesinin aksine insanların maymunlara, kendi asıl kökenlerine döndüğü bir film olarak görüyor.
Filmin Afişi
Filmin afişinde oyuncular bir odada yere uzanmış ya da sandalyede bir araya getirilmiş olarak duruyor. Aslında afişte karakterler filmin sonunda geldikleri hâlleriyle neredeyse birebir aynı pozisyonda duruyor. Sadece aynı odada gibi görünecek şekilde bir araya getirilmiş durumdalar.
Filmdeki Ara Yazılar
Açılışta “Birth is a unique experience.” (Doğum eşsiz bir deneyimdir) yazısı bir süre ekranda kalıyor ancak aslında filmdeki tek yazı kartı bu değil. Neredeyse sübliminal olarak gözüken iki yazı kartı daha bulunuyor. Açılışta ve en sonda çıkan yazılarda “Life is a collective impossibility.” (Hayat kolektif bir imkansızlıktır) ve “Death is an extraordinary experience.” (Ölüm olağandışı bir deneyimdir.) ifadeleri bulunuyor.
Victoria
Filmdeki uzun planlar, 2015 yapımı Victoria filminden esinlenilerek çekiliyor. Yönetmenliğini Sebastian Schipper’ın yaptığı Victoria, 2 saat 14 dakika uzunluğunda tek bir plan sekanstan oluşuyor.
Şehir Efsanesi
Filmin anlattığı hikâyenin 1990’lardaki bir şehir efsanesinden ilham alınarak hazırlandığı söyleniyor. Gaspar Noé ve ekipten birkaç kişi 1990’larda böyle bir habere denk geldiklerini söylüyor, ancak kimse habere dair spesifik detayları hatırlamıyor.
Kaynak: IMDB