Trainspotting’den Slumdog Millionaire’e, 28 Days Later’dan Steve Jobs’a sarsıcı filmleriyle dikkat çeken yönetmen Danny Boyle’ın filmlerindeki muhteşem dutch açı kullanımlarını inceleyen bir video yayınlandı!
Danny Boyle deyince aklımıza gelen ilk şeylerden biri Trainspotting efsanesiyse bir diğeri de bu filmde yer alan baştan çıkarıcı güzellikteki dutch açılar. Hatta Boyle’ın zamanla dutch açı kullanımıyla özdeşleşen bir yönetmene dönüştüğünü söylemek de mümkün. Zira, yönetmenin tüm filmlerinde dutch açılara rastlayabileceğinizin garantisini verebiliriz. Peki nedir bu dutch ya da Türkçe kullanımıyla eğik açı ve Danny Boyle filmlerinde bu tekniği hangi amaçla kullanıyor? Öncelikle bir açıklama yapmamız gerekirse; dutch açının bir filmde yolunda gitmeyen şeyleri göstermek için kullanılan en güçlü tekniklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Danny Boyle’ın Muhteşem Dutch Açıları
Film diliyle anlam yaratmanın en kilit unsurlarından biri olan dutch açı ilk olarak; dışavurumcu akımın sinemadaki en güçlü temsillerinden biri olan The Cabinet of Dr. Caligari filminde kullanıldı. Dışavurumcu tarzda sürreal dekorlarla birlikte yapılan bu deneme sonucunda, karakterlerin karmaşık ruh hâlleri izleyiciye müthiş bir başarıyla aktarılmış oldu. Daha sonra bu teknik ”Dutch (Alman) Açı” olarak adlandırıldı ve böylece sinemanın çehresini değiştirdi. Tam da bu anlamlara gelebilecek şekilde, Danny Boyle’ın filmlerinde yana yatırılmış kamerayla oluşturduğu dutch açı planları, zaman-mekân algısının kaybını yansıtarak bir anlamda uzamsal dengesizlikler yaratma amaçlı kullanılır. Onun filmlerinde dutch açının ortaya çıkardığı kompozisyonlar; dramatik gerilim, ruhsal dengesizlik, kafa karışıklığı vb. duyguların sinema dilindeki kullanım ifadelerini oluşturmaktadır. Karakterlerin içinde yaşadığı fırtınaları veya ruhsal sıkıntı durumlarını aktarabilmek için birbirinden özel dutch açılar yaratan Danny Boyle’ın filmografisine henüz aşina değilseniz; ilk durağınız Trainspotting olabilir!