Fantastik Dörtlü – Fantastic Four
Film Değerlendirmesi - 46 / 100
Ekstra Seçenekler - 40 / 100
4.3
Yeni seriye taze bir başlangıç mottosu ile kotarılan Fantastic Four, yapım sürecinde yaşananların enkazının altında kalıyor ve belki de yeni seriyi başlamadan bitirmiş oluyor.
Yönetmen: Josh Trank
Senaryo: Jeremy Slater, Simon Kinberg, Josh Trank
Oyuncular: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Toby Kebbell, Jamie Bell
Konu: Marvel’ın en uzun soluklu süper kahraman takımı olan Fantastik Dörtlü, dört aykırı gencin, alternatif ve aynı zamanda tehlikeli bir boyuta ışınlanmasıyla, olağanüstü bir fiziksel değişime uğramalarını konu alıyor. Alt üst olan hayatlarını yoluna sokup, yeni yeteneklerini kullanarak bir takım olarak hareket etmeyi öğrenmeli ve dünyayı tehdit eden eski dostlarına karşı gelmeliler.
New York’ta geçen film, dörtlünün henüz idealist gençler iken, bir anda belirsizliğe attıkları adımda, takım olabilme sürecine odaklanıyor. Fantastik Dörtlü, karakterlerin yeni kazandıkları yeteneklerinin avantajları kadar, insan üzerindeki yıldırıcı etkilerini de odağına alıyor.
Enkazın Altında Film Aramak: Fantastik Dörtlü – Fantastic Four
2005 yılında hakları elinde bulunduran Fox tarafından start verilen Fantastic Four serisi, genel anlamda izleyici ve eleştirmenleri tatmin edememiş fakat dünya genelinde elde ettiği $330 milyon ile ikinci filmin yolunu açmayı başarmıştı. 2007 yılında vizyona giren Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer selefinin karşılaştığı eleştirilerle karşılaşmış, üstüne gişede onun kadar başarılı olamayınca büyük umutlarla başlanan seriye son verilmişti. 2015 yılının sonuna kadar yeni bir Fantastic Four filmi yapmadığı takdirde anlaşma gereği Fantastic Four karakterlerini Marvel’a kaptırma olasılığı ile karşı karşıya olan Fox, hızlıca yeni bir serinin hazırlıklarına girişmişti. Bir grup gencin kaza sonucu fiziksel değişime uğramalarını ve farklı özellikler kazanmalarını anlatacak bir Fantastic Four filminin yönetmen koltuğuna 2012 yılının sürpriz filmlerinden Chronicle’ın yönetmeni Josh Trank’i getirmek kağıt üstünde oldukça doğru bir tercih gibi gözüküyordu. Filme $100 milyonun üstünde bir bütçe ayrılmış, genç jenerasyonun en revaçta oyuncularından bir kadro da oluşturulmuştu. Fakat tüm bunların sonucunda sinema salonunda izlediğimiz Fantastic Four, doğru parçaların tek başına iyi bir film etmediğini acı bir şekilde gözler önüne serdi.
Fantastic Four vizyona girdikten ve ağır eleştiriler aldıktan sonra filmin yönetmeni Josh Trank şöyle bir tweet attı: “Bir sene önce bu filmin fantastik bir versiyonuna sahiptim ve eğer o versiyon üzerinden gidilseydi film harika eleştiriler alabilirdi. Muhtemelen o versiyonu hiçbir zaman seyredemeyeceksiniz. Bu hazmetmesi zor bir gerçek.” Filmin, Josh Trank’in bahsettiği versiyonunu (hâliyle) değil de, vizyona giren hâlini izleyenlerden biri olarak yönetmene bir nebze katılmam mümkün. Zira Fantastic Four’un içerisinde bir yerlerde bu kadar da kötü olmayan bir film var. Trank’in iddia ettiği kadar fantastik olmayabilirdi belki ama Fox, yönetmenin kreatif tercihlerine burnunu sokmayıp tekrar çektirdiği sahnelerle filmi iyice absürt bir hâle sokmamış olsa vasatı aşan bir Fantastic Four filmi ile karşılaşabilirdik. Yönetmenin 2 saat 20 dakika uzunluğu uygun gördüğü ama Fox’un sadece 1 buçuk saat uzunluğundaki bir filmle vizyona girdiği Fantastic Four’dan bahsediyoruz sonuçta. Öyle ki, 2015’in başlarında tekrar çekilen sahnelerde devamlılık namına herhangi bir tutarlılık bulmak imkansız hâle gelmiş. Sue Storm’u canlandıran Kate Mara’nın bir sahneden ötekine geçerken saçının farklı olduğuna, Reed Richards’ı canlandıran Miles Teller’ın iki sahne arasında sakal bıraktığına şahit oluyoruz. Hiç de fena bir şekilde başlamayan film, ikinci yarısında öyle bir tökezliyor ki izleyici bir anda olanlara anlam veremiyor. Bunda da filmden kesilen sahnelerin önemli bir kısmının filmin ikinci yarısından kesilmesinin etkisi büyük.
Filmin önemli negatif yönlerini yaşanan anlaşmazlıkların sonucu gerçekleşenlere yorabilirken diğer negatif yönlere ise maalesef hiçbir açıklama getiremiyoruz. Her biri başarılı birer oyuncu olan ana oyuncu kadrosu arasındaki uyumsuzluk filmi epey baltalayan unsurlardan biri oluyor. Set tasarımı ve görsel efektler genel anlamda vasatı aşamaz iken, filmin ana kötüsü konumundaki Dr. Doom’un kostümü “facia” kelimesine yeni bir tanım getirmeyi başarıyor. Son kertede, yeni seriye taze bir başlangıç mottosu ile kotarılan Fantastic Four, yapım sürecinde yaşananların enkazının altında kalıyor ve belki de yeni seriyi başlamadan bitirmiş oluyor.
Ekstra Seçenekler: Bir Çöküşün Değinilmeyen Hikâyesi
Fantastic Four’un DVD’sinde ekstra seçenekler olarak pek bir seçenek yok esasında. Yaklaşık yirmi dakikalık, filmin mutfağını anlatan ve belki de filmden daha fazla merak uyandırabilecek kamera arkası görüntülerinin yanı sıra filmin prodüksiyon öncesi yapılan konsept çizimlerini de bulabilirsiniz ekstra seçenekler kısmında. Yapım aşaması bir kaosa dönüşen filmin kamera arkası görüntüleri olayın iç yüzü ile tanışmamıza vesile olabilir umuduyla ekstra seçeneklere yönelenleri şimdiden uyarayım; yaşanan problemlere dair en ufak bir kırıntıya bile rastlayamıyorsunuz bu içerikte, tabii beklenen de buydu esasında. Sadece, Josh Trank’in filmin son hâlinden atılan sahnelerinin çekim aşamalarını görme şansımız olsaydı neyi kaçırdığımızı biraz daha iyi anlayabilirdik.