Sinema yazarları Hasan Cömert ve Utku Ögetürk, film festivallerinin sinema salonları üzerindeki etkisi ve Büyülü Fener Sineması’nın sahibi İrfan Demirkol’un Filmekimi’ni hedef alan açıklamaları hakkında konuştu.
The Lighthouse’un da programına dâhil edilmesiyle 21 Ekim’e kadar uzayan 18. Filmekimi‘nin sonuna yaklaştığımız şu günlerde, sinema dünyasının gündemini meşgul eden konulardan biri de Filmekimi gibi film festivallerinin sinema salonları üzerindeki etkisi oldu. Özellikle yıl boyu adından söz ettiren, heyecanla beklediğimiz filmleri sinemaseverlerle buluşturan Filmekimi’nin sinema salonlarına zarar verip vermediği tartışmaya açıldı. Bu tartışmayı başlatan ise Ankara Büyülü Fener Sinemaları‘nın sahibi olan İrfan Demirkol‘un Twitter üzerinden yaptığı açıklama oldu.
Büyülü Fener Sinemaları’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Filmekimi’nin sinema salonlarının kapanmasına neden olduğu iddia edildi ve bu yüzden Filmekimi filmlerine Büyülü Fener salonlarında yer verilmediği belirtildi.
FİLMEKİMİ SİNEMA SALONLARININ KAPANMASINA NEDEN OLUYOR#Filmekimi’nin Kızılay Büyülü Fener’de neden olmadığını açıklamak ve tarihe not düşmek istiyoruz. Bu nedenle, 24 Temmuz 2019 tarihinde İKSV / Filmekimi’ne yazdığımız mektubu paylaşıyoruz. pic.twitter.com/LqkWHE3Tbt
— BÜYÜLÜ FENER (@Buyulu_Fener) 11 Ekim 2019
İrfan Demirkol, Filmekimi ve İKSV’ye yönelik eleştirilerini temelde iki başlık üzerinden dile getirdi. İlk olarak Filmekimi’nin festivalin bilet satışlarından elde edilen hasılatın yüzde 73’ünü alıp sinema salonu işletmecilerine sadece yüzde 27 pay vermesinin haksızlık olduğunu belirten Demirkol, bu haksız dağılımın Emek Sineması’nın kapanmasıyla sonuçlanan süreci başlattığını iddia etti.
Demirkol’un tepki gösterdiği bir diğer konu da, yıl boyunca heyecanla beklenen, sinema seyircisinin izlemek için sabırsızlandığı, dolayısıyla da vizyonda izleme ihtimali kuvvetli olan filmlerin Filmekimi gibi festivallerde bir hafta on gün gibi kısa bir süre içerisinde hızlıca tüketilmesiydi. Demirkol, bu durumun yıllık seyirci sayısının azalmasına ve sinema salonlarının gerilemesine neden olduğu görüşünde.
Ayrıca Filmekimi’nin komisyon ücretlerini hemen alıp sinema salonlarına yaklaşık 5-6 ay sonra ödeme yapması ve “bir bilet alana bir bilet bedava” kampanyalarında ikinci biletten sinema salonlarına düşen payın ödememesi de Büyülü Fener Sinemaları’nın tepki gösterdiği bir diğer konu oldu.
Ankara Büyülü Fener Sinemaları tarafından yapılan bu açıklama, film festivallerinin sinema salonları üzerinde nasıl bir etkisi olduğu konusunu tartışmaya açtı. Sinema yazarları Hasan Cömert ve Utku Ögetürk de YouTube’daki Kutsal Motor kanalının Kriz Masası programında konu hakkında görüşlerini paylaştılar. Cömert ve Ögetürk’ün film festivallerinin sinema salonları üzerindeki etkisi, azalan sinema seyircisi ve sektörde etkisi her geçen gün biraz daha hissedilen krizin nedenleri hakkında konuştuğu Kriz Masası bölümünü buradan izleyebilirsiniz.