Sinemanın gerçekliği kurgulayarak drama, propaganda, ajitasyon, belge gibi birçok yolla yeniden üretmesi şüphesiz onun nasıl bir işleve sahip olduğunu gösteriyor. Sinema tarihinde yapılan çoğu film, gerçek bir hikâyeden uyarlanarak esinlendiği olaya dair bir söz üretiyor. Kimi zaman eleştiri, kimi zaman göz ardı edilen hakikatin ortaya çıkarılması, kimi zaman da iade-i itibar… İçeriğinde yer alan kişi ve kurumlara dair bir söz üreten bu medyumun kitleleri yönlendirmesi henüz icadından 15-20 sene geçmeden tarihe damga vuran birçok siyasetçi tarafından çok iyi bir şekilde kullanıldı. Bu da toplumların manipülasyonunda ve mobilizasyonunda büyük rol oynadı. Ayrıca bu medyum bir yandan da tarih, bilim, sanat gibi alanların topluma öğretildiği bir mecra oldu. Burada ise karşımıza çıkan bu yeni yaratıcıya dair eleştirel bir perspektiften şunu sormak kalıyor: Gerçek nedir? Kimin gerçekliğidir? Görüntünün yeniden kurgulanarak sunulduğu, nelerin dışarıda bırakıldığını bilmeden çerçevenin içinde kalanı görmeye mecbur bırakıldığı aygıtın başında yer alan ideoloji ve görüş her zaman bu gerçekliği üretme gücünü bulacaktır.
Hollywood Filmleri Örneği
Tarihte yer alan pek çok olayı hareketli görüntü ile ekranlara taşınması aynı zamanda Hollywood filmlerinin dikkatle üzerinde durduğu bir olaydır. Hollywood, ilk saniyesinde “Gerçek olaylardan esinlenilmiştir.” ibaresini koyarak tarihte yaşanan birçok olayı filmlerine taşımıştır. Skandallar, polis şiddeti, tarihi anlar, spor müsabakaları, tarih sahnesindeki ünlü kişilerin meşhur demeçleri… Birçok olay filmlerde birebir olarak canlandırılarak yeniden bir söz söylemekte kullanılmıştır. Yayınlanan bu videoda da gerçek olayların görüntüsü, Hollywood filmleri ile yan yana getiriliyor. Filmlerde, gerçek olayın ana kahramanlarına benzeyen oyuncular, başarılı set, kostüm tasarımı, makyaj-saç tasarımı ile aktarıldığı görülüyor. Filmlerde kullanılan kamera açıları, ışıklandırma gibi teknik detaylarda o tarihi anın yeniden canlandırılmasında büyük bir pay sahibi. Gerçek haber niteliğindeki görüntüler aynı şekilde canlandırılırken, filmlerin kurgusunda araya giren yakın plan çekimler, slow-motion anlar, göz hizasının altından ve üstünden yapılan çekimler olaya dair duyguların harekete geçirilmesinde önem kazanıyor.
Zackery Ramos-Taylor adlı Vimeo kullanıcısı tarafından hazırlanan videoda Bob Dylan’ın 1965 yılında San Francisco’da gerçekleştirdiği basın toplantısı, eski ABD Başkanı Richard Nixon ile Watergate hakkında yapılan röportaj, Afro Amerikan Oscar Grant’ın polis tarafından öldürülmesi, 1972 Münih Olimpiyatları gibi pek çok görüntü, Hollywood filmlerinde yeniden canlandırılma anları ile birlikte sunuluyor.