Haftanın Kısa Filmi köşemizde bu hafta, 1921 yılında gerçekleştirilen tehlikeli keşif yolculuğunda hayatta kalmayı başaran tek kişi olan Ada Blackjack’in gerçek hikâyesinden yola çıkan animasyon Ada var.
Ada Blackjack, tarihin adı bilinmeyen kahramanlarından biri. Bir Alaska yerlisi olan Blackjack’in hayatı hiçbir zaman refah içinde geçmemiş. 1921 yılında hayatta kalan tek çocuğuna bakabilmek adına kendisine sunulan “ilginç” bir teklifi kabul etmiş. Sibirya’nın kuzeyindeki Wrangel Adası’na yapılan bir keşif yolculuğuna katılmayı içeren bu teklifi kabul ettikten sonra oğlunu bir yetimhaneye bırakmak durumunda kalmış Blackjack. Gidilecek bölgenin koşulları itibarıyla son derece tehlikeli olan bu keşif yolculuğuna katılan beş kişiden biri olan genç kadın, yaklaşık iki yıl sonra o bölgeden kurtarıldığında, keşif ekibinin hayatta kalan tek üyesiymiş. Dolayısıyla Ada Blackjack’in başından geçenler dramatik yapısı sağlam, müthiş bir hayatta kalma hikâyesi olarak tanımlanabilir. Yönetmenliğini Dane Winn’in yaptığı siyah-beyaz animasyon Ada da bu zorlu keşif yolculuğundan kısa ama dokunaklı bir kesit sunuyor.
Ada: Bir Hayatta Kalma Hikâyesi
Karların ortasında bembeyaz bir dünya yaratıyor yönetmen Dane Winn Ada’da. Keşif ekibinin kaldığı çadırların etrafında dolaşan hayvanların sesleri ve gölgeleri, bu beyazlığın içinde ister istemez ürpertici bir etki yapıyor ve Şey – The Thing gibi korku filmlerinin hissettirdiklerine benzer duygular yaratıyor. Ama bir süre sonra fark ediyoruz ki bu dünya, her canlının kendince hayatta kalmaya çalıştığı doğanın bir yansıması. Şayet filmi izlemeye başlamadan önce Ada Blackjack’in kişisel hikâyesine hâkim olunmasa dahi, bu hissiyatı yansıtmayı çok iyi başarıyor bu animasyon. Ve finalde gördüğümüz dokunaklı anın ardından ekranda bu kadının hikâyesini aktaran yazılar belirince bu hayatta kalma anlatısı izleyicinin zihninde de daha da çarpıcı bir hâl alıyor.
Ada, anlattığı hikâyenin yanında görsel anlamda da son derece ilgi çekici bir yapım. İlk bakışta kara kalemle çizilmiş gibi görünen animasyonun aslında üç boyutlu olarak dizayn edildiği bir süre sonra fark ediliyor. Bu noktada filmin, aslında bir bilgisayar oyunu olan Unreal’ın motoru kullanılarak yaratıldığını belirtmekte fayda var. Zira bu gözle bakınca Ada, gerçek bir hikâyenin 3D bir oyun motorunda anlatıldığı, kara kalem çizimi gibi görünen bir animasyon olması itibarıyla da oldukça ilgi çekici bir deneyim sunuyor.