Haftanın Kısa Filmi köşemizde bu hafta, seyirciyi klasik çizgiromanlardan aldığı ilhamla, farklı bir gezegene götüren animasyon BHOY var.
Bhoy, İrlanda ve İskoçya’da “boy” yerine kullanılan bir kelime; yani erkek çocuk anlamına geliyor. Bu kelimenin bir diğer anlamı da haydut, cani, eşkiya… Bu iki tanımın da, çalışmalarını PODENCO mahlasıyla sürdüren İspanyol sanatçı Antoni Sendra’nın bilimkurgu janrına dâhil edebileceğimiz kısa animasyonu BHOY için işlevesel olduğunu söyleyebilir. Zira bu animasyon, bir grup genç adamın bir çocuğu “erkek” olabilmesi adına tamamlanması gereken bir ritüeli gerçekleştirmeye zorlamasını konu alıyor. Kağıt üzerinde oldukça sıradan görünen bu olay örgüsü, Antoni Sendra’nin evren yaratma becerisi ve özgün görselliğiyle şaşırtıcı yoğunlukta bir deneyime evriliyor.
BHOY: Başka Bir Evrende “Sıradan” Bir Gün
BHOY’un geçtiği evren tanıdık unsurlar barındırsa da kendi kuralları olan bir mekân olarak tasfir ediliyor. Neredeyse bir hiçliğin ortasındayız. Çorak toprakların, irili ufaklı yükseltilerin arasında devasa balık iskeletleri var ve yere saplanmış kazıklara takılmış balıklar. Belli ki burası bilmediğimiz, bambaşka bir dünya. Burada yüzleri kar maskesine benzer örtülerle kaplanmış, gözlerinde kayak gözlüğünü andıran koruyucular olan, üst bedenleri çıplak erkek var ve bunlar hummalı bir çalışma içerisindeler. Bu çalışmanın bir ritüelin hazırlık aşaması olduğu, gökyüzünde süzülen dev bir balinanın ortaya çıkmasının ardından anlaşılıyor. Bu andan itibaren BHOY, bir erkek çocuğunun erkek kabul edilmesi aşması gereken sert ve vahşi bir engelle yüzleştiği bir ritüel anlatısına evriliyor.
Film görsel dilini, eski, hatta “pulp” bilimkurgu çizgiromanlarından ödünç alıyor adeta. 1970’lerin çizgiromanlarının hareket yakalamadan (motion capture) el çizimine kadar birçok farklı yöntemin birlikte kullanılmasıyla yaratılan bir animasyonla birleşmesi ve ek olarak kareye yakın ekran oranı, BHOY’u son derece özgün bir işe dönüştürüyor. Ses bandını domine eden retro elektronik müzik de bu etkiyi katlıyor. Böylesi bir yapıma imza atan Antoni Sendra’nın şu an Outside is Fire isimli bir live-action proje üzerinde çalıştığını da belirtelim son olarak.