Geçtiğimiz günlerde Eurimages Fonu’ndan destek alan; Türkiye, Slovenya, Rusya ortak yapımı Convenience Store filminden ilk görseller ve afiş yayınlandı.
Avrupa Konseyi‘nin kanatları altında kurulduğu 1989 yılından bu yana kıtadaki sinemayı desteklemek adına Avrupa’nın dört bir yanında sinemacılara fon sağlayan Eurimages Fonu tarafından bu yıl desteklenecek projeler geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yıl, Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi Kuru Otlar Üstüne’nin de aralarında yer aldığı 29 filmi destekleyen Eurimages Fonu’ndan destek alan yapımlardan biri de Türkiye, Slovenya, Rusya ortak yapımı Convenience Store oldu.
Türkiye’den Karma Film’in ortak yapımcılığını üstlendiği Convenience Store’un çekimleri Rusya ve Özbekistan’da gerçekleştiriliyor. Filmin yönetmen koltuğunda, ilk uzun metrajlısına imza atan Michael Borodin oturuyor.
Karma Film’in Ortak Yapımcılığını Üstlendiği Convenience Store, Modern Köleliği Mercek Altına Alıyor
Convenience Store, çalışanların durumlarına kayıtsız kalan yüzlerce tanığa rağmen süregelen bir modern kölelik hikâyesi. Hikâyenin kahramanı Mukhabbat, Moskova’nın kenar mahallelerinden birinde, tipik bir markette kaçak olarak yaşayan Özbek bir kadın. Film Mukhabbat’ın markette çalışan diğer kaçak göçmenler ile hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Filmin sinopsisi şöyle:
“İşten çıkışta mahalle marketine uğramaktan daha doğal ne olabilir? Moskova banliyölerinde çirkin beton binaların bodrumlarına hapsolmuş, küçücük mekânlarda iş yapan bu marketlerden bir sürü vardır. Neredeyse tüm çalışanları Orta Asya’dan gelmiş kaçak göçmenlerdir. Kendi koşuşturmacaları içindeki mahalleliler, bu insanların nasıl hayatlar sürdüğüyle neredeyse hiç ilgilenmezler.
Bu dükkanlarda çalışanların bazıları köle olarak tutulur. Moskova’nın Golyanovo semtinde haftanın 7 günü, 24 saat açık olan bir dükkanda çalışanların durumu tam olarak da budur. Neredeyse on yıldır köle olarak yaşamaktadırlar. Dükkandan düzenli alışveriş yapan müdavimler, onlara satış yapan bu insanların para almadan çalışmak zorunda olmalarına, dışarı çıkmaya izinlerinin olmamasına, dayak ve taciz-tecavüz mağduru olmalarına inanmakta zorluk çekerler.
Convenience Store, çalışanların durumlarına kayıtsız kalan yüzlerce tanığa rağmen süregelen modern köleliği anlatan bir hikâye. Hikayenin kahramanı Mukhabbat, Moskova’nın kenar mahallelerinden birinde, tipik bir markette yaşayan ve hayat mücadelesi veren biridir. Dükkandaki diğer kaçak göçmenler gibi çalıştığı sürede emeğinin karşılığı olarak tek bir ruble alamaz ve kısacık bir mola almasına bile izin verilmez.
Mukhabbat, dükkan sahibi yeni doğan oğlunu ondan zorla alınca en sonunda patlar. Çaresizlik ve korkuyu yenen Mukhabbat özgürlüğünü tekrar kazanır ve diğerlerini de kurtarır. Fakat bu hareketi yüzünden de artık Rusya’yı terk etmek zorundadır.
Memleketi Özbekistan’a döndükten sonra Mukhabbat her ne pahasına olursa olsun çocuğunu geri almak için mücadele etmeye başlar. Bu uğurda dramatik engellerle karşılaşması gerekecek, acılar çekecek, kayıplar yaşayacak ve korkunç tavizler vermek zorunda kalacaktır.”