Usta yönetmen Christopher Nolan’ın seyircisini rüyalar alemine götürdüğü 2010 yapımı filmi Inception, dünya çapında büyük başarı elde ederek bir başyapıt olarak anılmaya başlanmıştı. Sekiz dalda Oscar’a aday gösterilen film dört dalda ödülü kucaklamış ve Nolan’ın en iyi eserlerinden biri olarak atfedilip sinema tarihindeki yerini almıştı. Biz de metaforlar ve inanılmaz göndermelerle dolu bu muazzam film hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için listeledik.
Inception Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay!
1- Nolan’ın Metaforları
Christopher Nolan Entertainment Weekly’ye verdiği bir söyleşide Inception ekibindeki rolleri film yapımı sürecine dahil olan rollere benzetmesiyle ortaya çıkardığını açıkladı. Cobb’u yönetmen, Arthur’u yapımcı, Ariadne’yi prodüksiyon tasarımcısı, Easmes’i oyuncu, Saito’yu stüdyo ve Fischer’ı da seyirci olarak düşünerek yazdığını ifade eden Nolan bunu “İşimde kendimi çok çabuk kaybedebilirim. Bir filmin içinde kendinizi o kadar da kolay ifade edebilmeniz kolay değildir. Bu film benim için çok kolaydı. Bir takım yaratmaya çalışırken bildiğim bir şeyi baz alarak yaptım.” demiştir.
2- Tema Müziği
Filmin tema müziğindeki yavaş, kasvetli ve tiz trombonlar aslında filmde kullanılmış da olan Édith Piaf’ın “Non, je ne Regrette Rien” şarkısının başlangıcındaki hızlı ve yüksek tempolu trampetlerin yavaşlatılmış versiyonudur. Dahası rüyanın içinde olan birisi tarafından duyulduğunda ise müzik yavaşlatılmış olarak algılanıyor. Bu nedenle filmin tema müziği Non, Je ne Regrette Rien’in başında rüyayı gören kişinin duyduğuyla hemen hemen aynıdır. Bu tematik kullanım da şöyle makul bir sonuca ulaştırıyor bizleri: Filmin bitip şarkının bitiş jeneriğinde çalmasıyla seyircinin artık “filmden uyanması” gerektiğinin sinyalleri veriliyor.
Aynı zamanda filmin 2 saat 28 dakika olması da Piaf’ın bu eşsiz eserinin orijinal uzunluğu olan (kaydın ilk baskısında) 2 dakika 28 saniyeye atıftır.
3- Başkarakterlerin İsimlerinden Oluşan Akronim
Filmin başkarakterleri olan Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal ve Saito’nun ilk harflerinden Dreams (Rüyalar) kelimesi oluşmaktadır. Eğer Peter, Ariadne ve Yusuf’u da eklerseniz Dreams Pay oluşur. Bu da onların bir zihin hırsızı için yaptıkları şey için kullanılan bir ifadedir.
4- Görsel Efektler
Filmin derin sürreal efektli sekanslarına rağmen Penrose merdivenleri, dönen geçit, çığ dağı ve sıfır yer çekimi sahneleri gibi pek çok özel efekt, bilgisayar tekniğiyle değil pratik yöntemlerle oluşturuldu. Filmin sadece 500 civarı görsel efekt çekimi vardı.
5- Karakterlerin İsimlerinin Anlamları
Dom Cobb’un hikâyedeki asıl meselesi eve dönmekti. Dom, Slav dillerinin çoğunda da ev anlamına gelmektedir. Latince’deki Domus’tan türemiştir. Domesticated (evcilleştirilmiş) ve domicile (mesken) gibi kelimelerin kökü de bu kelimeye dayanmaktadır.
Cobb ise fonetik olarak (khwab) Urduca, Sanskritçe, Hintçe gibi dillerde rüya anlamına gelmektedir.
Yusuf, İncil’in Genesis bölümünde 37 ile 50’inci ayetlerinde bahsedilen ve rüya yorumlama yeteneğine sahip dini bir figür olan Joseph’in Arapça’daki biçimidir. Yusuf kardeşleri tarafından köle olarak satılmıştır. Rüyaları yorumlama yeteneği vasıtasıyla da Firavun’a yedi yıl sürecek kıtlık felaketine hazırlanmasında yardım etmiştir. Sonucunda da ödüllendirilmiştir. Yusuf miti, İslam’da da Musevilik’te de büyük benzerlikler gösterir; Eski Ahit’in Yaradılış bölümünde anlatılan hikâye Kuran’da Yusuf Sûresi’nde geçmektedir.
Marion Cotillard’ın karakterinin ismi olan Mal, Malorie’nin kısa kullanımıdır aslında. Fransızca bir kelime olan “malheur” yani talihsizlik ya da mutsuzluk anlamlarına gelen kelimeden türemiştir. Kısa hali olan “mal” ise Fransızca’da yanlış/kötü ya da şeytani anlamlarına gelir ki diğer Latince temelli dillerde de bu şekildedir.