Omar Sy’ın Arsène Lupin’den esinlenen bir hırsızı canlandırdığı Netflix yapımı Lupin dizisinin 2. kısmındaki dikkat çekici detayları derledik.
Netflix’in Fransa yapımı dizisi Lupin, 8 Ocak’ta izleyici ile buluştu. Beş bölümden oluşan ilk kısmı izleyiciler tarafından ilgiyle karşılanan dizi, kısa sürede Netflix’in en çok izlenen dizilerinden biri hâline geldi. Beş bölümün ardından yaklaşık 5 aylık bir ara veren dizi, geçtiğimiz günlerde yine beş bölümden oluşan 2. kısmıyla ekranlara geri döndü.
Intouchables, Jurassic World, X-Men: Days of Future Past gibi filmlerle tanınan Omar Sy‘ın başrolünü üstlendiği dizi, intikam planını hayata geçirmek için Fransa edebiyatının en popüler karakterlerinden Arsène Lupin‘den ilham alan, Assane Diop adlı Fransız bir hırsıza odaklanıyor. The Transporter, The Incredible Hulk, Now You See Me gibi filmlerle tanınan Louis Leterrier‘nin yönetmen koltuğuna oturduğu dizide Assane Diop, yıllar önce yanlış yere suçlandıktan sonra hayatını kaybeden babası için adalet arıyor, bunu yaparken de Arsène Lupin’den ilham alıyor.
Assane Diop’un intikam arayışını sürdürdüğü 2. kısımdaki dikkat çekici 10 detayı derlediğimiz listeyi aşağıda bulabilirsiniz. İlk kısmın yayınlanmasının ardından derlediğimiz 10 maddelik ilk listeye ise buradan ulaşabilirsiniz.
Lupin 2. Kısımdaki En Dikkat Çekici 10 Detay
1. Kısmın Bıraktığı Yerden Başlıyor
Lupin’in ilk beş bölümü ile bu hafta yayınlanan beş bölümü “1. kısım” ve “2. kısım” olarak ikiye bölünmüş olsa da, aslında kesintisiz devam eden tek bir hikâye anlatıyorlar. Nitekim yeni bölümler de 1. kısmın bıraktığı yerden devralarak hikâyeyi tam olarak bıraktığımız yerden devam ettiriyor. Yeni bölümler, Assane ve Claire’in kaçırılan oğulları Raoul’u bulma çabalarıyla başlıyor. İki kısım arasında bir zaman atlaması yapılmaması, ne şekilde yayınlanırsa yayınlansınlar bu iki kısmın aslında aynı sezonun parçası olduğu düşüncesini destekliyor.
Guedira – Ganimard
Assane Diop’un planlarını yaparken Arsène Lupin’in maceralarından ilham aldığını fark eden ilk isimlerden biri olan Guedira, aslında kendisi de Arsène Lupin kitaplarından esinlenilerek yaratılmış bir karakter. Guedira, Maurice Leblanc’ın kitaplarındaki Dedektif Justin Ganimard karakterinin dizideki karşılığı. Aynı Lupin ve Ganimard gibi Assane Diop ve Guedira da zaman zaman birlikte çalışıyor. Hatta bir noktada Assane, Guedira’ya kim olduğunu tam olarak bildiğini söyleyerek, kendisinin de Guedira’yı kendi Ganimard’ı olarak gördüğünü ima ediyor.
813
Maurice Leblanc’ın kitaplarına yapılan tüm göndermeler Guedira kadar açık seçik yapılmıyor. 2. kısmın 2. bölümünde, 813 sayısı birkaç kez karşımıza çıkıyor. İlk olarak Assane, Guedira’nın telefonunun kilidini açarken kod olarak “0813” giriyor. Öte yandan Raoul, Pellegrini tarafından 813 numaralı otel odasında tutuluyor. Bölüm boyunca 813 sayısının kullanılmasıyla, Arsène Lupin’in yer aldığı dördüncü kitap olan 1910 tarihli “813” romanına gönderme yapılıyor.
Öte yandan bu bölümün hikâyesi de 813 romanıyla benzerlik taşıyor. Lupin’in bir cinayetin bir numaralı şüphelisi hâline geldiği romanda olduğu gibi bu bölümde de Assane işlemediği bir cinayetle suçlanıyor.
Herlock Sholmes
Lupin’in ilk kısmının yayınlanmasının ardından hazırladığımız ilk listede hem Lupin ile Sherlock arasındaki benzerliklerden, hem de Lupin kitaplarında Sherlock’u temsil eden bir karakter olduğundan söz etmiştik. Maurice Leblanc, 1906’da yayımlanan bir hikâyede Lupin ve Sherlokc’u buluşturmuş; ancak Sherlock Holmes’ün yazarı Arthur Conan Doyle bunu hoş karşılamayınca karakterin adı Herlock Sholmes olarak değiştirilmişti.
2. kısmın 3. bölümünde Assane o sırada uyuyan oğlunun odasına girip ona bir Maurice Leblanc kitabı bıraktığı sırasında, Herlock Sholmes ismi dizide de karşımıza çıkıyor. Çünkü Assane Diop’un bıraktığı bu kitap Arsène Lupine vs. Herlock Sholmes. Bu sahnede kameranın bir süre kitabın ismine odaklı kalması, Sholmes’un dizide de karşılık bulabileceği teorilerini beraberinde getiriyor. Dizinin yaratıcılarından George Kay de daha önce verdiği demeçte böyle bir karakteri diziye dâhil etme fikrinin gündeme geldiğini söylemişti. Elbette dizide doğrudan Sherlock Holmes ya da Herlock Sholmes adından bir karakter olmayacaktır. Ancak Assane Diop’un aslında bir Arsène Lupin temsili olması gibi modern dünyada Sherlock’un temsili olan bir karakteri de dizide görebiliriz.
Arsène Lupin Kitaplarına Etkisi
Lupin dizisinin başlaması ile birlikte Maurice Leblanc’ın Arsène Lupin kitaplarına ilgide büyük artış yaşandı. Leblanc kitaplarının Fransa’daki bir numaralı yayımcısı olan Hachette, dizi başladıktan sonra, dizide görülen Arsène Lupin, Gentleman Thief romanından 10 bin kopya bastı. Bu kadar kopyanın satılıp satılamayacağı konusunda şüpheler vardı. Ancak söz konusu roman o günden bu yana 100 bin kopyadan fazla sattı. Hachette yöneticisi Cécile Térouanne, şimdiden 170 kopya basıldığını, çünkü satışların yakın zamanda yavaşlayacak gibi durmadığını söylüyor. Üstelik bu artış sadece Fransa’yla da sınırlı değil.
Gentleman Thief’in gördüğü bu ilginin ardından harekete geçen Hachette, bu hafta yeni bölümlerin yayınlanmasıyla eşzamanlı olarak Leblanc’ın The Hollow Needle romanını, dizide görünen kapak tasarımıyla yeniden bastı. Dünyanın dört bir yanından farklı yayınevlerinin de söz konusu romanı dizide görünen kapağıyla basmaya hazırlandığı biliniyor.
Lupin Turizmi
Lupin sadece esinlendiği kitaplara değil geçtiği mekânlara da ilgiyi epey artırdı. İlk kısmında Louvre Müzesi’ni hikâyesinin parçası hâline getiren dizi, 2. kısımda da Paris’in pek çok önemli mekânını ziyaret etti. Orsay Müzesi, Saint-Ouen bit pazarı, Hyatt Parkı ve Paris’in Yeraltı Mezarlığı ikinci kısımda göze çarpan gerçek mekânlar oldu. Yapım ekibi de çekimleri bu mekânda gerçekleştirdi. Her ne kadar bazı yerlerde tavan yüksekliğinin 1 metre 20 santimin altına düştüğü Yeraltı Mezarlığı’nda çekim yapmak başta Omar Sy olmak üzere ekip için epey zorlu olsa da çekimlerin gerçek mekânlarda yapılmasına özen gösterildi.
Öte yandan dizi sadece Paris’teki bu mekânlara değil, Étretat bölgesine de turist ziyaretlerini artırdı. Pandemi kısıtlamalarının tam anlamıyla kalkmasının ardından bu etkinin daha net şekilde görüleceği tahmin ediliyor. Maurice Leblanc’ın artık müze olan evi de Étretat bölgesinde yer alıyor.
***Yazının bundan sonraki bölümü Lupin 2. Kısım ile ilgili keyif kaçırıcı detaylar (spoiler) içerebilir.***
Théâtre du Châtelet
Assane ile Pellegrini’nin finaldeki yüzleşmesi Théâtre du Châtelet’de gerçekleşiyor. Assane ve Benjamin büyük yüzleşme için bu mekânı seçerek bir kez daha Lupin’e saygı duruşunda bulunuyor. Zira Théâtre du Châtelet, 1911 yılında Arsène Lupin’in tiyatro sahnedeki ilk uyarlamasına ev sahipliği yapmıştı. Hatta dizide de bu oyunun afişleri kısa süreliğine görünüyor.
İntikam Hikâyesi Tamamlandı
2. kısmın sonunda Assane Diop’un Hubert Pellegrini ile yüzleşip suçlarını itiraf etmesini sağlamasıyla birlikte ilk bölümden beri devam eden intikam hikâyesi tamamlanmış oldu. Böylece Maurice Leblanc’ın The Queen’s Necklace adlı Arsène Lupin kitabından uyarlanan kısım sona erdi. Henüz konuya dair resmi bir açıklama yapılmamış olsa da yeni sezonda farklı bir Arsène Lupin kitabından esinlenen, yepyeni bir maceranın başlaması bekleniyor. Bu kitabın hangisi olabileceğini aşağıda bulabilirsiniz.
Lupin Yeni Bölümlerle Geri Dönecek
Peki bir yeni sezon olacak mı? Bu sorunun cevabı “evet”. Dizinin başrol oyuncusu Omar Sy. Lupin’in 3. kısımla geri döneceğini açıklarken, dizinin yaratıcısı George Kay de 3. sezon için hazırlıklara başlandığını doğruladı. 3. kısmın farklı bir yola girerek yeni bir maceraya odaklanacağını ifade etti.
3. Kısıma Kaynaklık Edebilecek Hikâyeler
3. kısımda izleyicileri nasıl bir hikâyenin beklediği şimdilik bilinmiyor. Ancak 2. kısmın sonunda yaşananlar, yeni sezonda polislerden kaçan bir Assane Diop izleyeceğimizi gösteriyor. Bu yüzden ihtimallerden biri de dizinin 3. kısmının Paris dışına çıkarak farklı bir şehirde, belki de farklı bir ülkede geçmesi. Öte yandan şu ana kadar Assane Diop’un annesine dair çok az şey öğrenmiş olmamız, yeni sezonda Assane’in annesinin de hikâyeye dâhil olabileceğini ya da en azından nerede olduğunun açıklanabileceğini akıllara getiriyor.
3. kısımda Assane’in Paris’e dönme çabaları anlatılırsa, kaynak alınacak roman The Mysterious Mansion olabilir. Söz konusu bu romanda bir denizci kılığına giren Arsène Lupin, kendisini bir kontun köşkünde buluyor ve birbirlerinden nefret eden iki zengin ailenin karmaşık tarihini öğrenmeye başlıyor. Lupin, yeni sezonda farklı bir kılıkta Paris’e dönmek yerine başka bir ülkeye gitmeyi tercih ederse, bu kez kaynak olarak The Countess of Cagliostro romanı kullanılabilir. The Countess of Cagliostro’da Lupin, İtalya’ya gidip bir kumarhaneyi soyuyor ancak çaldığı paraların sahte olduğunu fark ediyor. Bu soygun nedeniyle yolu bir ilginç bir şekilde yaşlanmıyor gibi duran bir kontes, eski bir hazine ve elbette çözmesi gereken bir gizemle kesişiyor. 2. kısımda The Countess of Cagliostro’ya ufak bir gönderme de yapılıyor. Öte yandan yukarıda söz ettiğimiz gibi yeni sezonda Lupin’in kendisini Sherlock Holmesvari bir karakterle karşı karşıya bulması da ihtimaller arasında yer alıyor.
Kaynaklar: ScreenRant, RadioTimes, Den of Geek, The New York Times, Daily Research Plot, Yahoo France