Metro Goldwyn Mayer (MGM)’ın logosunun oluşum süreci ve maskot Leo’nun ünlü olma yolunda başından geçenleri sizler için derledik.
Bir filmin Metro Goldwyn Mayer (MGM) yapımı olduğunu anlamak kolaydır; filmin başında heybetli kükremesiyle seyirciyi selamlayan aslan ile hem filmin MGM’e ait olduğunu öğrenir, hem de izlemek üzere olduğumuz film için havaya girmeyi başarırız. Peki, yüzlerce defa görmemize rağmen, MGM logosu hakkında ne biliyoruz?
“MGM filmlerinin ünlü sembolü kükreyen aslanın görüntüsünün ilk olarak sessiz kaydedilmesi planlanıyordu, ancak çekimler sırasında Boris Regina ve Karl Maninovsky adında bir çift hırsızın sete girmesi ile durum değişti. Aslan kükremeye başladı ve hırsızları canlandıran oyunculara saldırdı. Hırsızlardan biri hastane yolunda hayatını kaybederken diğeri kaçtığı sırada olay yerine yeni gelen bir polis arabası ile çarpıştı. Aslan ertesi gün eğitmeni ve onun iki asistanını öldürdü. Çekimler sırasında ise Alfred Hitchcock vardı.”
Sinema tarihinde bir ikon haline gelen bu maskotun arkasında yatan hikaye tahmin ettiğimizden de uzun. Tarihi kükremesi kaydedildikten bir gün sonra eğitmenini öldürmesi gibi yıllardır insanların kafasını meşgul eden söylentiler bir yana, MGM aslanlarının birbirinden ilginç hikayeleri var.
“MGM Aslanı Leo” olarak tanınan aslanı, ilk beyazperdeye yansıdığı 1917’den günümüze kadar pek çok defa değişti. Biz de sizler için ikonun oluşum süreci ve ihtişamlı görüntü ve kükremeleri ile beyazperdede yerini alan MGM aslanlarının hikayesini sizler için bir araya getirdik.
1917’de reklamcı Howard Dietz, Samuel Goldwyn‘in sahibi olduğu Goldwyn Picture Corporation için Leo The Lion (Aslan Leo) logosunu tasarladı. Mezun olduğu Columbia Üniversitesi’nin spor takımı The Lions‘dan ilham alınarak oluşturulan logo; Goldwyn Pictures‘ın Metro Pictures ve Louis B. Mayer Pictures‘la ortak olması ile birlikte, yeni kurulan Metro Goldwyn Mayer (MGM)’ın logosu haline geldi.
Sessiz Maskot: Slats (1917-1928)
Her şey 1917-1928 tarihleri arasında her MGM filminden önce seyircinin karşısına çıkan ilk MGM aslanı Slats ile başladı. Slats, MGM’in 1924-1928 sessiz filmlerinin açılışında boy gösterdi. Henüz kükremesi duyulmasa bile Slats’in görüntüsü, MGM’in tanınmasında büyük rol oynadı. Slats hakkında ilginç bir bilgi, öldüğünde eğitmeni Volney Phifer’ın arsasına gömülmüş olması.
MGM’in Şanslı Aslanı: Jackie (1925-1928)
1915 yılında doğan Jackie, ikinci MGM aslanı ve ikonik kükremenin ilk sahibidir. Jackie ayrıca; başrolünde Monte Bleu‘nün yer aldığı, yönetmenliğini W.S. Van Dyke’ın üstlendiği MGM’in ilk sesli film White Shadows on the South Seas açılışını yapması ile de ünlüdür. Film, 1928-1929 Akademi Ödülleri’nde En İyi Görüntü Yönetimi Oscarı’nın sahibi olmuştur.
Jackie’nin kükremesi ilk önce ayrı bir şekilde, stüdyonun sağladığı bir gramofon ile kayıt edilmiş. Daha sonra ses kaydı, başı çerçeveden geçirilerek siyah bir zemin üzerine konumlandırılan aslan Jackie’nin görüntüsü üzerine yerleştirilmiş.
Jackie’nin sepya efektli görüntüsünü 1939 yapımı The Wizard of Oz (Oz Büyücüsü)’nün girişinde görmek mümkün. 1925-1928 tarihleri arasında MGM’in maskotu olan Jackie, Tarzan filmleri dahil 100’den fazla filmde yer aldı.
Jackie’yi, 1926 yılında yayınlanan bir reklamda İsveç doğumlu oyuncu Greta Garbo’nun yanında görmek mümkün. Jackie’nin birlikte görüntülendiği bir başka ünlü ise yönetmen William “Bill” Watson.
MGM’in en ünlü maskotu olarak döneme damgasını vuran Jackie’nin başından geçenler ona “Leo the Lucky” (Şanslı Leo) lakabını kazandırmış. Yapımlarının reklamını yapmak için MGM Jackie’yi, “Leo the MGM Flying Lion” (Uçan MGM Aslanı Leo) adı altında bir Amerika turnesine çıkardı.
Eylül 1927’de gerçekleştirilecek bir gösteri için stüdyo bir Ryan Brougham uçağını modifiye ederek içine; süt, su ve benzin koyulması için tanklar ve Jackie için özel bir kafes koydu.
Jackie’nin içinde yer aldığı uçak, uçan aslanı görmek isteyen onlarca gazetecinin gözleri önünde San Diego’dan New York’a gitmek üzere havalandı.
Ancak kalkıştan beş saat sonra uçak bilinmeyen nedenlerden Arizona çölüne düştü.
Uçağın pilotu Martin Jenson, Jackie’yi süt, su ve sandiviç deposu ile başbaşa bırakarak yardım aramaya gitti. Dört gün sonra Jenson bulundu. İlk fırsatta MGM’e telefon eden ve durumu anlatan Jenson’a stüdyonun ilk sorduğu soru, Jackie’nin ününün boyutunu gözler önüne seriyor: “Aslan ne durumda?”
Birkaç gün sonra Jackie sağ salim kurtarıldı ve aslana “Leo the Lucky” takma adı verildi. 1931’e kadar MGM’in maskotu olmaya devam eden Jackie 1935 yılında hayatını kaybetti
Telly ve Coffee (1927–1934)
İlk aslan Telly 1932’ye kadar MGM’in bütün renkli filmlerinde kullanıldı. 1932’den itibaren ise Coffee MGM aslanı olarak görevi devraldı. Ancak bu iki MGM aslanının kariyeri de oldukça kısa sürdü. Bugün Telly ve Coffee hakkında sahip olduğumuz bilgi oldukça sınırlı. Jackie gibi basının göz bebeği olan MGM aslanı ile karşılaştırdığımızda Telly ve Coffee ne yazık ki pek kalıcı olamamış.
Hollywood’un Altın Çağı: Tanner (1934-1956) ve George (1956-1958)
22 yıl boyunca MGM’in maskotluğunu üstlenen Tanner, Hollywood’un Altın Çağı’nda sık sık beyazperdede yerini aldı. MGM aslanları arasında en sinirlisi olarak tanınan Tanner ilk defa Star Night at the Coconut Grove (1934)‘da karşımıza çıktı. MGM’in maskotluğunun yanı sıra maskot Three Stooges ve Hold That Lion! filmleri için de kamera karşısına geçti. Ayrıca MGM’in animasyon stüdyosu 1940-1960 yılları arasında Tanner’ın kükremesini kısa animasyon filmlerinde ses efekti olarak kullandı.
Tanner ve Jackie’nin yer aldığı MGM kayıtları, Akademik çerçeve oranına uygun filmler ve 1953 yılında tanıştığımız geniş ekran CinemaScope filmlerine kadar pek çok yapımda dönüşümlü olarak kullanıldı. Tanner’ı renkli filmlerde görmek mümkünken Jackie siyah-beyaz filmlerde MGM maskotu olarak yer aldı. Bu değişiklikler için logoda düzenlemeler yapıldı; kurdele tasarımının altındaki yazı logonun üzerine taşındı.
George ise 1956’da logoda yerini aldı, George’u diğer maskotlardan ayıran özelliği ise yelesinin diğer aslanlarınkinden daha gür olmasıydı. George’un yer aldığı iki farklı kayıt kullanıldı; ilk kayıtta George, sağa doğru kükredikten sonra bir kez de kameraya doğru dönüp kükrüyordu. İkinci kayıtta ise karşımızda, ekranın sağ üst köşesine doğru kükreyen bir aslan yer alıyordu.
Leo (1957 – )
Leo, bugün MGM filmlerinde izlediğimiz kükremenin sahibi. Kaydedildiği sırada MGM maskotları arasında en genç olan Leo’nun uzun soluklu maskotluğu sırasında yalnızca logoda karşımıza çıkmakla kalmadı, aynı zamanda pek çok Tarzan filmi, Tarzan televizyon uyarlaması ve diğer filmlerde kamera karşısına geçti. Aslanın gerçek adının Leo olup olmadığı bilinmiyor, ancak Henry Treffich’den satın almasından sonra stüdyodakiler tarafından aslana verilen bu takma ad Leo’nun üstüne yapıştı ve bugün en ünlü MGM aslanının adı olarak hafızalarımıza kazındı.
Ayrıca Leo’yu, Alfred Hitchcock’un muhteşem fotoğraflarındaki aslan olarak hatırlayabilirsiniz.
Ancak MGM her zaman maskotlarının görüntü ve kükremelerinin yer aldığı logoyu kullanmadı. Şirket 1960’larda “The Stylized Lion” adı altında yeni logosunu beyazperdeye taşıdı. Üstelik yeni logonun yer aldığı filmler arasında Stanley Kubrick’in 1968 tarihli başyapıtı 2001: A Space Odyssey de var. Bu logo, pek çok MGM filminin bitiş jeneriğinde yer almasının yanı sıra MGM filmlerinin afişlerinde de logo olarak kullanıldı.
Alternatif logodan sonra MGM tekrar klasik logosuna döndü. Bugün küçük değişikliklerin dışında, tasarım ve maskot Leo MGM’in logosunun değişmez ögeleri haline geldi. 1917’den itibaren MGM logosunda yapılan tüm değişiklikler ve 2012’de üç boyutlu hale getirilen MGM logosunun son halini aşağıdaki muhteşem videodan izleyebilirsiniz.