RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix ve Amazon Prime’ın geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni yönetmelikle zorunlu hâle getirilen yayın lisansını aldığını açıkladı.
Netflix, Amazon Prime, BluTV gibi online yayın yapan platformların RTÜK denetimine girmesini öngören “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”, 1 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, bu yönetmenlikle birlikte online yayın yapan platformların Türkiye’de yayın yapabilmek için lisans alması zorunlu hâle getirilmişti. Başvuruda bulunmaları için bir ay süre tanınan dijital platformlar yayın yapabilmeye devam etmeleri için zorunlu hâle getirilen lisans için başvuruda bulunurken, Netflix de geçtiğimiz yılın eylül ayında yaptığı açıklamayla lisans başvurusunda bulunduğunu duyurmuştu. Şirket o dönemde yayınladığı açıklamada “İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık” ifadelerini kullanmıştı.
O günden beri aldığı geçici yayın izniyle Türkiye’deki faaliyetlerini sürdüren Netflix’in lisans başvurusu RTÜK tarafından kabul edildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bugün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla hem Netflix’in hem de kısa süre önce resmi olarak Türkiye pazarına giren Amazon Prime‘ın RTÜK’ten lisans aldığını açıkladı. Şahin, tweet‘inde “İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık yapan uluslararası platformlar NETFLIX ve Amazon Prime Video tıpkı yerli örnekleri gibi yükümlülüklerini yerine getirerek RTÜK’ten lisans aldı. Hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı. Dijital yayın platformları tarafından alınan bu lisans, 10 yıl süreyle geçerli olacak.
İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık yapan uluslararası platformlar NETFLIX ve Amazon Prime Video tıpkı yerli örnekleri gibi yükümlülüklerini yerine getirerek RTÜK’ten lisans aldı. Hayırlı olsun. pic.twitter.com/q0tNohjBHM
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) November 5, 2020
Netflix ve Amazon Prime Tarafından Alınan Lisans 10 Yıl Geçerli Olacak
Yönetmenlik gereği internet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti ödenmesi gerekiyor. Ayrıca yayıncı kuruluşlardan yıllık gelirlerinin binde 5’ini RTÜK’e vermesi ve Türkiye’de yerleşik anonim şirketleri kurarak temsilci atamaları isteniyor. Netflix ve Amazon Prime’ın RTÜK’ten lisans almış olması, iki şirketin de bu yükümlülükleri yerine getirdiğini gösteriyor.
Yeni yönetmelik gündeme geldiği ilk dönemde bunun sonucu olarak Türkiye pazarından çekilebileceği konuşulan Netflix, sonraki aylarda yaptığı açıklamalar ve Türkiye’ye yönelik içeriklere yaptığı yatırımlarla böyle bir durumun söz konusu olmadığını göstermişti. Nitekim şirket daha iki hafta önce Türkiye’de hayata geçireceği çok sayıda yeni proje duyurmuştu. Bu yüzden şirketin Türkiye’de lisans alması, bir süredir beklenenin gerçekleşmesi oldu.
Kaynak: BBC