Netflix’in Türkiye yapımı yeni dizisi Fatma, 27 Nisan’da izleyici ile buluştu ve izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. Özellikle başrolde yer alan Burcu Biricik‘in performansı övgü topladı.
Senaryosunu aynı zamanda yönetmen koltuğunu Özer Feyzioğlu ile paylaşan Özgür Önurme‘nin kaleme aldığı dizi, sıradan bir temizlikçi olan Fatma’yı takip ediyor. Hapisten çıktıktan bir süre sonra ortadan kaybolan kocası Zafer’i aramaya koyulan Fatma, bu sırada beklenmedik bir cinayet işler. Zafer’in karanlık bağlantılarının bu cinayeti öğrenmesiyle, Fatma’nın hayatta kalmak için öldürmeye devam etmekten başka çaresi kalmaz. Bu durum, Fatma için bugüne kadar yaşadığı her şeyin intikamını alabileceği bir ritüel hâline gelir. Fatma artık bir yandan koca dünyaya sığdıramadığı masum oğlunun öcünü almak isteyen bir anne, diğer yandan işlediği her cinayette kimsenin kendisinden şüphelenmediği bir “temizlikçi kadın” olarak hayata devam eder.
Oyuncu kadrosunda Burcu Biricik’e Uğur Yücel, Mehmet Yılmaz Ak, Hazal Türesan, Olgun Toker, Gülçin Kültür Şahin, Deniz Hamzaoğlu ve Çağdaş Onur Öztürk‘ün eşlik ettiği dizinin altı bölümden oluşan ilk sezonundaki dikkat çekici detayları derlediğimiz listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Netflix’in Fatma Dizisindeki En Dikkat Çekici 10 Detay
Burcu Biricik’in Fatma Performansı
Burcu Biricik, Fatma rolünde bugüne kadarki en etkileyici performansını sergiliyor. Fatma rolüne bürünmek için sadece görünüşünü değil, vücut dilini de baştan aşağı değiştiren Biricik, karakter üzerine uzun uzadıya düşünüldüğü her hâlinden belli olan bir performansa imza atıyor. Nitekim Biricik, ekibimizden Utku Ögetürk’le gerçekleştirdiği röportajda bu hazırlık sürecine değinmiş, karaktere hazırlanmak, Fatma’nın psikolojisini anlamak için çekimlerden önce bir psikolog ile görüştüğünü, karakteri birlikte analiz ettiklerini söylemişti. Ayrıca karakteri izlediğimiz hâline gelene dek şekillendirmek için Özgür Önurme ve Özer Feyzioğlu ile birlikte çalıştıklarını ifade etmişti.
6 Bölüm, 2 Cilt
Dizinin altı bölümden oluşan ilk sezonu, yapısal olarak üçer bölümlük iki parçaya ayrılıyor. Özer Feyzioğlu’nun yönettiği ilk üç bölümün sonunda Fatma dönüşümünün ilk evresini tamamlamış oluyor. Özgür Önurme’nin yönettiği son üç bölümde ise bu “yeni” Fatma’yı takip ediyoruz. Önurme de bu altı bölümü “1. Cilt” ve “2. Cilt” olarak iki parçaya ayırdığını söylüyor.
Netflix’in Türkiye Yapımı Dizilerinde Kadın Karakterlere Biçilen Roller
Fatma, kadınlara verilen değerin her geçen gün azaldığı ülkemizde kadın olmanın ikinci sınıf insan muamelesi görmekle eşanlamlı olması gerçeğini gündeme getirirken oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Dizi Fatma’ya eşinin gölgesinden sıyrıldığı an “kadın başına” olduğu için biçilen görünmezliği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Ancak Fatma, Bir Başkadır ve hatta Atiye gibi son dönemde izleyiciyle buluşan, başrollerinde kadın karakterlere yer veren Netflix Türkiye yapımları, izleyiciye taze bir nefes getirme vaadi sunan Netflix’te geleneksel medyanın kadınları temsil ederken koyduğu dar görüşlü sınırların farklı bir versiyonunun inşa edildiğini düşündürüyor. Erkeklerin gölgesinden tam anlamıyla sıyrılmış, hayatta sağlam adımlar atan idealist kadın karakterleri izlemek için neredeyse Avrupa Yakası finalini yaptığından beridir sürdürdüğümüz arayış devam ediyor. Farklı sebeplerle histeri krizlerine itilen kadın karakterlere bu kadar sıklıkla rastlarken son olarak Bonkis dizisinde gördüğümüz bağımsız kadın karakterine kavuşmak için verdiğimiz bu sonsuz savaş, en yenilikçi imaja sahip platformlarda bile kadınlara biçilen rollerin zamanla gelişmekten ziyade kısıtlandığı gerçeğini gözler önüne seriyor.
Bir Başkadır ile Benzeştiği Nokta
Her iki dizinin merkezinde de gündelikçi olarak çalışan, temizlikçi kadınların yer almasının ötesinde, iki dizi de ana karakterlerinin bu işlerdeki deneyimleri üzerinden toplumun farklı kesimlerinden gelen karakterlerin kesiştiği ve farklılaştığı noktalara da değiniyor.
***Yazının bundan sonraki bölümü Fatma ile ilgili keyif kaçırıcı detaylar (spoiler) içerebilir.***
Sabah Programları
Farklı sosyoekonomik düzeylerdeki karakterlerin deneyimlerinin farklılaşması anlatılırken, Müge Anlı ile Tatlı Sert benzeri bir sabah programı da kullanılıyor. Fatma için aslında çok da yabancısı olmadığı bu dünya, evine temizliğe gittiği insanlar tarafından hayretle izleniyor. Bu karakterler, televizyonda gördükleri bu olaylar sanki kendi yaşadıkları ülkede her gün yaşanmıyormuş gibi davranmaya devam ediyor.
Kurgu İçinde Kurgu
Dizinin içinde Fatma adında bir roman yazan bir karakterin bulunması, Uğur Yücel tarafından canlandırılan bu karakterin dizinin yaratıcısının dizi içinde hayat bulmuş bir yansıması olduğu düşüncesini doğuruyor. Hatta bu durum, Fatma karakterinin de dizi içindeki bu kurgunun ürünü olup olmadığı sorusunu doğuruyor. Nitekim yazar karakteri belli noktalarda, “Finali değiştirdim.” gibi ifadeler kullanarak hikâyede beklenmedik bir şeyler yaşanmak üzere olduğuna işaret ediyor. Ancak günün sonunda Fatma’nın bu yazarın yarattığı bir karakter olduğu yönündeki bu düşünceyi destekleyen somut bir delil sunulmuyor. Bu ihtimal tamamen bir akıl yürütme olarak kalıyor.
Fatma’nın Oğuz’u Görmesi
İlk bölümde önce Bayram’ın eski ortağı Şevket’i, sonra da Bayram’ın gönderdiği fedaisini öldüren Fatma, öldürdüğü bu kişileri görmeye devam ediyor. Her ikisi de Fatma’yı rahatsız eden hayaletler gibi zaman zaman karşımıza çıkıyor. Ancak Fatma’nın trafik kazasında ölen oğlu Oğuz’un da aynı şekilde görünmesi, aslında dizinin sonunda ortaya çıkan gerçeği daha ilk bölümden haber veriyor. Fatma, yanlışlıkla arabanın altına ittiği oğlunu öldürdüğüne inanıyor. Bu yüzden öldürdüğü diğer kişiler gibi Oğuz da ona görünüyor, vicdanını rahatsız ediyor. Final bölümünde son anlarında, Fatma’nın emniyet binasında öldürdüğü herkesi tek tek gördüğü sahnenin sonunda Oğuz’u da görmesi, Fatma’nın oğlunu da “öldürdükleri” arasında saydığını doğruluyor.
Fatma Bir Seri Katil mi?
İlk sezonda Fatma’yı -Oğuz’u saymazsak- beş kişiyi öldürürken görüyoruz. Bu durum karakterin bir seri katil olarak tanımlanmasına kapı aralıyor. Ancak Fatma’nın işlediği cinayetleri mercek altına aldığımızda, karakteri tanımlamak için terminolojik olarak doğru ifadenin seri katil olmayabileceğini görüyoruz. Seri katil ifadesi, genel olarak üç ya da daha fazla kişiyi öldüren birini tanımlamak için kullanılıyor ama üçten fazla cinayet işleyen herkes seri katil olmuyor. Zira bu kişiler “kiralık katil” ya da “katliamcı” gibi farklı tanımlara da uyabiliyor. Fatma’nın ilk cinayetinin ardından öldürdüğü kişileri ya kendini bir tehditten korumak için, ya da bir tür tetikçi olarak öldürmesi de seri katil tanımına tam olarak uymamasına neden oluyor. Zira seri katillerin cinayetlerinin ardında genelde psikolojik ya da cinsel sebepler yatıyor. Ayrıca seri katil tanımlaması genelde cinayetleri doğrudan öldürme dürtüsüyle işleyen kişiler için kullanılıyor.
Yine de Fatma’nın işlediği cinayetlerin ardındaki motivasyonlar arasında çocukluğunda yaşadıklarından kaynaklı öfkenin de olması, seri katil olarak tanımlanması için bir done olarak sunulabilir. Sonuç olarak Fatma, terminolojik olarak doğru tanımı bulmanın zor olduğu bir karakter diyebiliriz. Bu yüzden net bir şekilde seri katil diye tanımlamamakta fayda var.
Çocukluk Travması
İlk bölümde kocası olmadan kendisine yeni kimlik bile çıkaramazken, sona geldiğimizde akıl oyunlarıyla intikamını alan Fatma’nın altı bölüm süresince yaşadığı değişim oldukça keskin olsa da geçmişinde yaşadığı travma bu değişimi bir nebze olsun haklı çıkarıyor. Çocukken kardeşiyle birlikte köyde cinsel istismara uğrayan Fatma, bu travmayı baskılıyor ve o ahırda neler yaşandığını bile net olarak hatırlayamıyor. Ancak ilk bölümden itibaren yaşananlar Fatma’nın bu travmayla yüzleşmesine vesile oluyor ve Fatma yavaş yavaş “uyanmaya” başlıyor. Uyandıkça da içindeki gücü keşfediyor.
2. Sezon İhtimali
Fatma her ne kadar doğrudan 2. sezona işaret eden bir finalle sona ermemiş olsa da, ilk sezonun son saniyelerinde emniyet binasının çatısından atlayan Fatma’yı yeniden gözlerini açarken ve hareket ederken görmemiz, karakterin bu düşüşten kurtulabileceğini gösterdi. Dizi, bu finalle birlikte olası bir 2. sezona için de açık kapı bırakmış oldu.