Chan wook Park’ın sineması bizleri intikam olgusunun derinliklerine yöneltir. Ve, intikam denilen şeyin ne denli paradoksal bir öze sahip olduğuyla yüzleştirir. Özellikle ‘İntikam Üçlemesi’nde (Vengeance Trilogy); yaşadığı topraklardaki düzenin ve kültürün ikiyüzlü tavrını da gün yüzüne çıkaran Park, bir nevi Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılmış Kore’nin eleştirisini de yapmaktan geri durmaz. Chan wook Park sinemasında sık rastlayabileceğimiz; çocuk kaçırma, organ mafyaları, oldukça ağır koşullarda çalışan işçiler ve siyasi temelli örgütler Güney Kore’nin siyasi, ekonomik ve kültürel problemleri olarak okunabilir. Kuşkusuz sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden biri olan Oldboy da hem görsel hem de senaryosal bir haz şöleni olarak kayıtlara geçer. Böylesi büyük bir etkiye sahip olan Oldboy’un içerisinde ilgi çekici detaylar barındırması da şaşırtıcı bir gerçek değil aslında. Biz de bu sebeple Oldboy hakkında mutlaka bilinmesi gereken 15 detay listemizi sizler için hazırladık.
Katkıda Bulunanlar: Övgü Avcıer, Ecem Şen
Oldboy Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay
Oldboy Bir Manga Uyarlaması
Old Boy, bir manga serisi uyarlaması olmasının yanı sıra Güney Kore sinemasının da imza attığı en iyi işlerden biri. Aristoteles’in Poetika’sında bahsettiği üzere drama anlatılmaktan ziyade gösterilmeli. Bu noktada sinemanın gücünü elbette yadsıyamayız, çünkü hemen hemen bütün türleri bünyesinde toplayarak bambaşka bir deneyim sunabilen bir sanat dalından bahsediyoruz. En nihayetinde Old Boy da uyarlandığı manganın dahi etkisinden kurtularak bambaşka zihinlerde bambaşka noktalara dokunabildi. Film, Garon Tsuchiya tarafından yazılan ve Nobuaki Minegishi tarafından çizilen Old Boy adlı manga serisinden uyarlansa da serinin filme göre çok daha az şiddet içerdiğini belirtmekte yarar var.
Oldboy ve İntikam Üçlemesinin Bağlantılı Karakteri
Oldboy’un açılış sahnesinde köpeğiyle intihar eden karakter, İntikam Üçlemesinin ilki olan Sympathy For Mr. Vengeance filminin sonunda ortaya çıkan anarşisti oynamıştır. Bu karakter filmler arasındaki tek bağlantılı karakter ve bu durum bizlere filmlerin aynı evrende geçtiğini düşünmemiz için olanak tanır.
Film Ekibi Mevsimin Peşinden Gitti
Yönetmen film çekimleri sırasında anlatıda yer alan mevsim değişikliğini görsel olarak da fark ettirmek, vurgulamak istiyordu fakat Güney Kore’de o sırada kar yoktu. Bu sebeple film ekibi çekimler için Yeni Zelanda’ya yöneldi. Ekip, çekim için Yeni Zelanda’ya ulaştığında kameraları ve kostümleri içeren bagajları onlara ulaşmadı. Bu sebeple kamera kiralamak ve hızlıca kostüm sağlamak için büyük çaba sarf ettiler. Bu durum elbette filmin bütçesinde belirli bir oynamaya sebep oldu.
Oldboy’un Yeniden Çevrimi
Oldboy, Spike Lee tarafından aynı isimle yeniden çekildi. Amerikan yapımı versiyonu tüm avantajlarına rağmen Chan-wook’un filminden daha az hasılat yaptı. 2014 yılında çekilen uyarlamanın başrolü John Brolin ise filmle ilgili memnuniyetsizliğini dile getirmişti.
Ahtapot Sahnesi ve Vejetaryenlik
Kore’de dilimlenmiş olarak canlı ahtapot yemenin sıradan yeme alışkanlığı olmasına rağmen filmde yer alan ahtapot sahnesi yurtdışında bazı tartışmalara sebep oldu. Film, Cannes Film Festivali’nde Grand Prix kazandığında, yönetmen, ekip ile birlikte ahtapotlara teşekkür etti.
Yanı sıra, Oh Dae-su karakterini canlandıran Min-sik Choi’nin, Budist ve vejetaryen olmasına rağmen ahtapot yeme sahnesinde dijital bir efekt kullanılmadı. Min-sik Choi ahtapotu yedikten sonra affedilmek için dua etti.
Karakteri Canlandırmak İçin Verilen 20 Kilo
Min-sik Choi, Oh Dae-su karakterini canlandırmak için altı hafta boyunca eğitildi. Rol için 20 kilo verdi ve aksiyon sahnelerinin çoğunda dublör kullanmak yerine kendisi oynadı. Bu durum elbette karakterin kapalı kaldığı uzun bir sürenin ardından bedensel ve psikolojik anlamda yaşadığı çöküşün inandırıcılığını artıran bir unsur.
James Ensor ve Ella Wheeler Wilcox
Filmde ressam James Ensor’ın tablosuyla beraber gördüğümüz hepimizin bildiği “Gülersen dünya seninle güler, ağlarsan tek başına ağlarsın” dizeleri yazar Ella Wheeler Wilcox’a aittir. İki sanatçı da 1850-1950 tarihleri arasında yaşamıştır.
Sylvia Plath’in Kitabı
Oh Dae-su’nun Lee Soo-ah ile konuştuğu flashback sahnesinde Lee Soo-ah Sylvia Plath’in kitabını okur. Bu durum, hem Sylvia Plath’in intihar etmiş olması hem de filmin ve yazarın sahip olduğu umutsuz tonun kesişmesi bakımından önemli bir detay olarak değerlendirilebilir.
İşkence ve Yoga
Oh Dae-su’ya işkence eden Lee Woo-jin karakterini canlandıran Ji Tae Yu, rolüne çalışırken yoga öğrendi. Çatı katı dairesinde yoga yaptığı sahnede neredeyse doğaüstü şekilde esnek hâle gelmişti. Ji Tae Yu, bu karakteri canlandırdığında 26 yaşındaydı. Vücudun esneklik kazanması için her ne kadar küçük yaşlarda çalışmaya başlamak daha etkili olsa da insan bedeninin çalıştıkça ne denli yol kat edebildiğinin bir göstergesi olarak bu ayrıntıyı da not etmek gerek.
Filmin Anlatıyı Destekleyen Değişken Ritmi
Filmin sessiz sahneleri 10-15 saniye sürerken aksiyon sahnelerinde filmin temposu değiştirilerek 2-6 saniye arasında tutuldu. Bu sayede sessizlik izleyicinin içine işlerken aksiyon sahnelerinde kullanılan ritmik kurgu, sahneleri daha heyecanlı hâle getirdi.
Tarantino’nun Oldboy Sevgisi
Oldboy, 2004 yılında Cannes Film Festivali Grand Prix ödülünü kazandı. Ödülü aldıkları yıl jüri başkanı olan Quentin Tarantino filmin önemli destekçilerinden biriydi. Bu bağlamda, Tarantino’nun kendi filmografisinde de şiddetin büyük bir yer tuttuğunu ama hiçbir zaman asıl mesele olmadığını tam da bu yüzden kendi anlatı deneyimi ile Oldboy’u yakın bulmuş olabileceğini söylemek mümkün.
Yunan Tragedyası
Chan-wook ana karakterin ismini Oedipus Rex’i çağrıştırması için Oh Dae-su olarak seçtiğini belirtmiş. En nihayetinde Old Boy da uyarlandığı manganın dahi etkisinden kurtularak bambaşka zihinlerde bambaşka noktalara dokunabildi. Park Chan-Wook’un yönettiği Old Boy’u tam bir trajedi yapan durum aslında tam olarak ödipus kompleksinin de içerdiği kaderinden kaçamama durumu. Min-sik Choi’nin canlandırdığı Dae-su Oh kendi öz kızıyla birlikte olmaktan kurtulamaz. Yaşanan tüm durumların bir şekilde bu birlikteliğe çıkacağı ortada olan olay örgüsünde bu durum çok büyük bir tesadüf değil aksine bizzat belirlenmiş bir kader olarak görülür.
Koridor Sahnesi
Ünlü koridor sahnesi üç günde çekildi. Oh Dae-su’un arkadan bıçaklandığı sahnede kullanılan görsel efekt dışında bilgisayar teknolojisine başvurulmadı.
Filmin Müzikleri
Filmin unutulmaz müzikler Yeong-wook Jo tarafından yapılmıştır. Mahler’den oldukça etkilenmiş olan besteci, Chan-wook Park ile birçok filminin müziklerini yaptı. Bu sayede birbirlerinin işlerini ve kurdukları evreni yakından tanıma fırsatı bulan ikili, bu iş birliğini çok daha ileri boyutlara taşıma fırsatı buldu.
Okul Marşı
Filmdeki Oh Dae-su ve Lee Woo-Jin karakterlerinin okul marşı oyuncu Min Sik Choi’nin kendi okul marşıdır. Bu bağlamda Oldboy, gerçeklikle filmik olan arasında bir köprü kurmayı da keyifli bir detay üzerinden sağlar.