İtalyan yönetmen Dario Argento’nun kült filmlerinden 1977 yapımı Suspiria, sinema tarihinde kendine yer edinmiş; gerek renk kullanımı, gerek müzikleri ile de sinemaseverleri etkilemeyi başarmıştı. I Am Love ve Call Me by Your Name gibi filmlerle adından söz ettiren Luca Guadagnino yönetmenliğinde 2018 yılında hayata geçirilen yeniden çevrim ise Suspiria’yı yeniden konuşulur hâle getirerek izleyicilerin beğenisine sundu. Her ne kadar bir yeniden çevrim olsa da orijinalinden ayrıldığı noktalarla dikkat çeken yapım, orijinalinden bu denli uzaklaşması nedeniyle kimilerince pek beğenilmese de, kayda değer bir kesim tarafından da beğeniyle karşılandı.
Hazırlık sürecinde yaşananlardan oyuncu kadrosu için düşünülen isimlere, orijinal filme göndermelerden müziklerine Suspira hakkında bilinmesi gereken 15 detayı derlediğimiz listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Suspiria Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay
Yönetmen Koltuğunda David Gordon Green Oturacaktı
Suspiria yeniden çevrimi 2000’lerin başında duyurulduğunda filmin yönetmeni David Gordon Green, yapımcısı ise Luca Guadagnino olacaktı. Sonrasında Green’in finansal sorunlardan ötürü yönetmen olamayacağını belirtmesiyle birlikte 2015 yılında yönetmen koltuğuna Guadagnino geçti. Fakat Green’den farklı olarak orijinal filme saygısını sunarken kendi uyarlamasını yapmak isteyen Guadagnino, senaryoyu elden geçirmesi için bir önceki filmi A Bigger Splash’in senaristi Dave Kajganich ile anlaştı ve ortaya 2018 yapımı Suspiria çıktı.
Tilda Swinton’ın Üç Farklı Karaktere Hayat Vermesi
Dr. Klemperer’i canlandıran isim aynı zamanda Madame Blanc’a da hayat veren Tilda Swinton. Yönetmen Guadagnino, filmin kadınları konu alması sebebiyle, ana karakterler arasındaki tek erkek olan Dr. Klemperer’in bir kadın tarafından canlandırılmasının doğru olacağını düşündüğü için rolü Swinton’a veriyor. Çekimler sırasında sadece birkaç kişi Dr. Klemperer’ı canlandıran kişinin makyaj yapılmış Swinton olduğunu biliyordu. Öte yandan cadılar meclisinin başındaki Helena Markos’u da Swinton canlandırıyor.
Oyuncu Kadrosu için Düşünülen İsimler
Green’in yönetmenlik yapacağı süreçte Natalie Portman, Suzy Bannion rolü için; Judi Dench ise Madame Blanc rolü için düşünüldü. Sonrasında nihai karar Suzy için Isabelle Fuhrman, Madame Blanc için Isabelle Huppert ve Miss Tanner için de Janet McTeer olarak verildi. Ayrıca Michael Nyqvist ve Antje Traue de filmde rol alacaktı. Orijinal yapımı çok seven ve yeniden çekiminde rol almayı dört gözle bekleyen Nyqvist ise 2017 yılında hayata gözlerini yumdu. Guadagnino yönetmen koltuğuna geçtiğinde ise oyuncu kadrosuna tüm A Bigger Splash oyuncularını dâhil etmek istedi fakat sadece Tilda Swinton ve Dakota Johnson teklifi kabul etti.
Dans Koreografileri
Senarist David Kajganich, filmdeki dans figürlerinin kadınların ‘’hareketlerini ve duygularını’’ yansıtmasını istiyordu. Böylece koreograf Damien Jalet; Mary Wigman, Pina Bausch ve Sasha Waltz’den ilham alarak filmin ikonik dans figürlerini belirledi. Kajganich’in bu isteği, orijinal filmden farklı olarak, dans hareketlerinin modern dans ağırlıklı olmasını sağladı. Dakota Johnson dans sahneleri için iki sene boyunca bale eğitimi almak durumunda kaldı.
Olga’nın Vücudunun Biçim Değiştirdiği Sahnede Neredeyse Hiç CGI Kullanılmadı
Suzy’nin dans etmesiyle senkronize bir şekilde Olga’nın uzuvlarının büküldüğü ve deforme olduğu, filmin unutulmaz dans sahnesinde neredeyse hiç görsel efekt kullanılmadı. Hypermobility sendromu nedeniyle normalin çok ötesinde esnekliğe sahip bir dansçı olan Elena Fokina, imkânsız görünen o akrobasi hareketlerinin neredeyse tamamını kendisi yaptı.
Renk Kullanımı
1977 yapımı orijinal filmin en dikkat çeken unsuru renk ve ışık kullanımı olmuştu. Bu sinematografik ögeler Dario Argento’nun görüntü yönetmeni Luciano Tovoli’ye Snow White and the Seven Dwarfs filmini izletmesiyle oluşturuldu ve böylece filmdeki renk kullanımı ortaya çıktı. Fakat parlak renkler tercih eden orijinal filmin aksine yeniden çevrimde kasvetli ve mat renkler kullanıldı. Guadagnino’ya göre bu tercihin ana sebebi 1977 yapımı Suspiria’nın 2018 yapımı yeniden çekimi ile karıştırılmasını önlemekti.
Meşhur Solucan Sahnesi
Orijinal yapımda bulunan solucan sahnesi yönetmen tarafından kasti olarak yeniden çevrime eklenmedi. Fakat Suzy’nin gördüğü rüyaların birisinde yüzüne düşmekte olan birkaç solucanın varlığı orijinal yapıma bir gönderme olarak filmde yer aldı.
Guadagnino, Suspiria’yı En Kişisel Filmi Olarak Görüyor
The Hollywood Reporter’a konuşan Guadagnino, Suspiria yeniden çevriminin şu ana kadar yaptığı en kişisel yapımı olduğunu belirtti. 2015 yılında katıldığı bir basın toplantısında ise filmi ‘’kişisel olarak yorumlanmış versiyonu’’ olarak tanımladı ve bunun bir yeniden çevrim olmadığını ekledi. Guadagnino, Argento’nun filmlerinin yeniden çekilemeyeceğine inanıyor. Orijinalinden bir saat uzun oluşu da bunu kanıtlar nitelikte. Senaryo yazarı Kajganich ise filmin çıkışına aylar kala L.A. Times ile yaptığı bir röportajda orijinal filme hikâye anlatıcılığı bakımından çok da hayran olamadığını belirtmişti.
Dario Argento, Yeniden Çevrimden Memnun Kalmadı
Argento, kendi filminin yeniden çevriminin çekilmesine izin vermesine rağmen filmden memnun kalmadı. Indiewire ile 2016 yılında yaptığı bir röportajda ‘’Ya tam olarak her şeyi aynı şekilde yaparsınız ki bu durumda bu bir yeniden yapım değil, bir kopya olur ve bu anlamsız, ya da bir şeyleri değiştirip başka bir film yaparsınız. Bu durumda da neden adı Suspiria olsun?’’ dedi. Filmin yapım süreci boyunca oyuncu kadrosu, çekim yerleri veya film hakkında herhangi bir konuda fikrinin alınmamış oluşu Argento’nun olumsuz eleştirilerine zemin hazırladı.
Iris
Filmin başlarında yapılan duyuruda Volk provalarının Iris Stüdyosu’nda yapılacağı belirtiliyor. Orijinal Suspiria’da Iris, Suzy’nin okul hakkındaki gizemi çözme sürecinde kilit rol oynuyordu.
Filmin Başındaki Yazı Detayı
Filmin ilk dakikalarında Suzy’nin yürüdüğü tren istasyonunun sol tarafında ‘’Suspiria’’ yazıyor. Bu yazının filmin sonu için bir çeşit haberci mi yoksa bilinçaltımız için hazırlanmış bir gerilim unsuru mu olduğu izleyicinin yorumuna bırakılmış.
Dario Argento’nun İsimsiz Ortak Yazarı
2018 yapımı Suspiria’nın editörü Walter Fasano, Dario Argento’nun orijinal Suspiria’yı içeren “Three Mothers” üçlemesinin üçüncü filmi olan La terza madre’nin editörü ve isimsiz ortak yazarıdır.
Thom Yorke Müzikleri
Filmin müzikleri, Radiohead’in vokali Thom Yorke tarafından bestelendi. Her ne kadar bu Yorke’un ilk film müziği tecrübesi olsa da harmanladığı enstrümantal, sözlü ve ara parçalar ile gerilim atmosferinin en önemli faktörlerinin birisi hâline geldi. Yorke, film için bestelediği müzikle Grammy adaylığı kazandı.
Ayinler ve Dini Arka Plan
Orijinal Suspiria’da yapılan ayinler film boyunca satanik ve Hristiyanlık karşıtı olarak lanse edildi. Fakat yeniden çevrimdeki cadıların dini kökeni, yaptıkları kara büyü sebebiyle paganizme daha yakın duruyor. Patricia’nın günlüğünde yer verdiğine göre cadılar, İsa’nın doğumundan 1000 yıl gerilere dayanan bir dine hizmet ediyor. Buna rağmen filmin sonundaki tüyler ürperten ayin, çıplak insanlar ve yaptıkları dans, ayinlerini daha satanik hâle getiriyor.
Film Gişede Beklenen Başarıyı Sağlayamadı
2018 yapımı Suspiria için ayrılan bütçe 20 milyon dolardı. Fakat filmin gişe hasılatı beklenenin çok altında kalarak 7.7 milyon dolar oldu. Gudagnion, normal şartlarda devam filmi çekmeyi planlasa da, gişe hasılatının bu denli düşük kalması planları sekteye uğrattı. 2020 yılının kasım ayında The Film Stage’e konuşan yönetmen, ‘’Nasıl? Nasıl yapabilirim? Film gişede tam bir hayal kırıklığıydı’’ dedi. Ayrıca ilk filmi yapmayı çok sevdiğini ve hâlihazırda devam hikâyesinin hazır oluğunu fakat bu denli kötü bir gişe performansıyla bunu yapamayacağını ekledi.