The Film Stage, 2019’un en iyi 50 filmini seçtiği bir bir liste yayınlandı. Martin Scorsese imzalı The Irishman ilk sırayı alırken, Nuri Bilge Ceylan’ın 71. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan son filmi Ahlat Ağacı listenin 40. sırasında yer aldı.
Martin Scorsese-Marvel tartışmasının doruk noktasına ulaştığı ve Netflix’in sinema dünyasında kalıcı bir etki yaratmaya çalıştığı 2019 yılının son günlerini yaşıyoruz. Yıl sonu listelerinin üst üste geldiği şu dönemde, dünyanın en prestijli sinema sitelerinden The Film Stage de yıl sonu listelerini paylaşmaya başladı. 2019’un gözden kaçmış 50 filmi ve 2019’un en iyi 20 belgeseli listesinden sonra The Film Stage, 2019’un en iyi 50 filmini seçtiği bir liste yayınlandı.
Ülkemizde 38. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, Mark Jenkin’in yönetmenliğini üstlendiği Bait, listenin son sırasında yer alırken; listede It Comes at Night’ın yönetmeni Trey Edward Shults’un beğeniyle karşılanan yeni filmi Waves, Shia LaBeouf’un çocukluk yıllarından yola çıkarak senaryosunu kaleme aldığı ve kendi babasını canlandırdığı biyografi türündeki Honey Boy, dünya prömiyerini yaptığı 72. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film ödülünü kazanan, Brezilya’nın bu yılki Oscar aday adayı olarak seçilen ancak kısa listeye kalamayan Invisible Life, Berlin Film Festivali’nden FIPRESCI ve En İyi İlk Film ödülleriyle dönen ve 29 yaşında ölen Hu Bo’nun ilk ve tek filmi olma özelliğini taşıyan An Elephant Sitting Still, neredeyse her filmini İstanbul Film Festivali’nde izlemeye alıştığımız Güney Koreli yönetmen Hong Sang-soo’nun yönettiği Hotel by the River, apartmanının yüzme havuzunda tanıştığı Sarah’nın ortadan kaybolmasının ardındaki gizemi çözmeye çalışan Sam’in eğlenceli ve gerilim dolu hikâyesini ele alan, It Follows ile çok konuşulan David Robert Mitchell imzalı Under the Silver Lake, 69. Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaparak hem Altın Ayı’yı hem de FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Synonyms, Fransız Yeni Dalga akımının filmlerinden esinlenen yapısıyla dikkat çeken, birbirine son derece benzeyen iki adama âşık olan bir kadının hikâyesini anlatan Ryusuke Hamaguchi imzalı Asako I & II, üç boyutlu ve tek plan çekilen son bölümüyle adından söz ettiren Bi Gan imzalı Long Day’s Journey Into Night gibi filmler de bulunuyor.
71. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ancak festivalden eli boş dönen, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Ahlat Ağacı, listenin 40. sırasında yer alıyor. Eleştirmenlerden ve izleyicilerden olumsuz yorumlar alan Ang Lee imzalı Gemini Man ve M. Night Shyamalan’ın yönettiği, Unbreakable ve Split’in devam filmi Glass, listeye girerek sinemaseverleri şaşırtıyor. Ülkemizdeki sinemalara 2018 yılında uğramış olmasına rağmen uluslararası arenada çok konuşulan Jia Zhangke’nin yönetmenliğini üstlendiği Ash is Purest White ve Christian Petzold’un Avrupa’nın geçmişi ile günümüzdeki durumu arasında eşsiz bir bağ kurarak mülteci sorununa ışık tuttuğu yeni filmi Transit de, The Film Stage’in hazırladığı listenin üst sıralarında yer almayı başarıyor. Listenin ilk sırasında ise Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel gibi usta isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı, aldığı olumlu yorumlarla adından söz ettiren Martin Scorsese imzalı The Irishman yer alıyor.
2019’un en beğenilen filmlerinin yanı sıra, The Film Stage’in yer yer şaşırtıcı kararlara imza attığı listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
The Film Stage’e Göre 2019’un En İyi 50 Filmi
50. Bait – Mark Jenkin
49. Monos – Alejandro Landes
48. Us – Jordan Peele
47. América – Erick Stoll ve Chase Whiteside
46. To the Ends of the Earth – Kiyoshi Kurosawa
45. Blinded by the Light – Gurinder Chadha
44. The Two Popes – Fernando Meirelles
43. Gemini Man – Ang Lee
42. Luce – Julius Onah
41. The Farewell – Lulu Wang
40. Ahlat Ağacı – Nuri Bilge Ceylan
39. Waves – Trey Edward Shults
38. Atlantique – Mati Diop
37. Honey Boy – Alma Har’el
36. Peterloo – Mike Leigh
35. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese – Martin Scorsese
34. The Lighthouse – Robert Eggers
33. High Flying Bird – Steven Soderbergh
32. I Was at Home, But… – Angela Shanelec
31. Knives Out – Rian Johnson
30. Invisible Life – Karim Aïnouz
29. Vitalina Varela – Pedro Costa
28. An Elephant Sitting Still – Hu Bo
27. Richard Jewell – Clint Eastwood
26. The Beach Bum – Harmony Korine
25. La Flor – Mariano Llinás
24. Glass – M. Night Shyamalan
23. Hotel by the River – Hong Sang-soo
22. Hustlers – Lorene Scafaria
21. Under the Silver Lake – David Robert Mitchell
20. Her Smell – Alex Ross Perry
19. Dragged Across Concrete – S. Craig Zahler
18. High Life – Claire Denis
17. Synonyms – Nadav Lapid
16. Asako I & II – Ryūsuke Hamaguchi
15. Little Women – Greta Gerwig
14. The Souvenir – Joanna Hogg
13. Midsommar – Ari Aster
12. Long Day’s Journey Into Night – Bi Gan
11. Ash is Purest White – Jia Zhangke
10. Portrait of a Lady on Fire – Céline Sciamma
9. Marriage Story – Noah Baumbach
8. Ad Astra – James Gray
7. Uncut Gems – Benny and Josh Safdie
6. Pain & Glory – Pedro Almodovar
5. A Hidden Life – Terrence Malick
4. Once Upon a Time… in Hollywood – Quentin Tarantino
3. Parasite – Bong Joon-ho
2. Transit – Christian Petzold
1. The Irishman – Martin Scorsese