District 9’dan I Am Not a Witch’e, Atlantique’den Abouna’ya The Guardian’a göre tüm zamanların en iyi 20 Afrika filmi!
Dünyanın en prestijli dijital ve matbu yayın mecralarından The Guardian, sinemaseverleri Afrika sinemasında unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor ve tüm zamanların en iyi 20 Afrika filmini bir araya getiriyor.
The Guardian’ın 20’den geriye doğru sıraladığı listenin ilk sırasında Çad sinemasının önemli isimlerinden Mahamat-Saleh Haroun’un yönettiği Abouna filmi bulunuyor. Ayrıca listede insanlar ve uzaylılar arasındaki ilişkiyi merkezine alan, Neill Blomkamp’ın sinema dünyasına giriş yaptığı bilimkurgu türündeki District 9, Zambiya’da büyücülükle suçlanan bir kız çocuğunun ilginç hayat öyküsünü konu edinen I Am Not a Witch, 72. Cannes Film Festivali’nden Grand Prix ödülünü kazanan ve geçtiğimiz yıl Senegal’in Oscar aday adayı seçilen, izleyicilerden ve eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan, Mati Diop imzalı Atlantique, Afrika sinemasının ilk akla gelen isimlerinden Ousmane Sembene’nin sinema dünyasına adım attığı La Noire de… gibi önemli yapımlar da yer alıyor.
The Guardian’ın hazırladığı listede yer alan 20 Afrika filmiyle ilgili bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
The Guardian’a Göre Tüm Zamanların En İyi 20 Afrika Filmi
20. Borders – Apolline Traoré (2017)
Apolline Traoré’nin yazıp yönettiği Borders filminde farklı bölgelerden dört kadın, Batı Afrika’daki bir otobüs yolculuğu sırasında arkadaşlık kuruyor ve bağımsız kadın olmanın evrensel zorluğuyla yüzleşiyor.
19. The Nightingale’s Prayer – Henry Barakat (1959)
1960 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmış olan The Nightingale’s Prayer, izleyiciyi yukarı Mısır kırsalına davet ediyor ve burada geçen ilgi çekici bir aşk ve ihanet öyküsünü ele alıyor. Mısırlı yönetmen Henry Barakat’ın yönettiği film, Amna’nın ailesinin onurunu yok eden mühendisten intikamını almasını masaya yatırıyor.
18. Divine Carcass – Dominique Loreau (1998)
Bu listeye belgesel kontenjanından giriş yapan, Dominique Loreau’nun yönettiği Divine Carcass, 1955 model bir Peugeot’yu takip ediyor ve Cotonou şehrinde ona sahip olan tüm insanların hikâyesini konu alıyor. İlk başta, denizaşırı bir kalkınma işçisinin mülkü olurken; sonra onu lisanssız taksi hizmeti için gizlice kullanan Joseph’in eline geçiyor. Belgesel film, bu araba üzerinden sömürgeciliğin doğasına ışık tutuyor.
17. Letter from My Village – Safi Faye (1976)
Safi Faye’nin yönettiği Letter from My Village, Sahra Altı Afrikalı bir kadın yönetmenin çektiği, ticari olarak dağıtımı yapılan ve yönetmenine uluslararası tanınırlık kazandıran ilk uzun metrajlı film. Romantizme odaklanan film, kırsal bir Senegal köyündeki insanların günlük yaşamlarını anlatıyor.
16. The Wedding Party – Kemi Adetiba (2016)
Romantik komedi sularında yüzen The Wedding Party, evlenmek üzere olan bir çifti odak noktasına yerleştiriyor. Söz konusu bu çiftin görkemli düğün planları; eski aşkları, kavga eden ebeveynleri ve davetsiz misafirleri sayesinde büyük bir kabusa dönüşüyor ve izleyici gırgır şamata dolu olayların içerisine sürükleniyor.
15. Skoonheid (Beauty) – Oliver Hermanus (2011)
2011 Cannes Film Festivali’nde Queer Palm ödülünü kazanan, Oliver Hermanus’un yönettiği Skoonheid, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan ve kızını evlendirmek üzere olan orta yaşlarında François’nın zihnindeki engelleri aşmasını, tabularını yıkmasını ve bunlar sonucunda değişen hayatını gözler önüne seriyor.
14. Of Good Report – Jahmil X.T. Qubeka (2013)
Bir lise öğretmeni ve öğrencisi arasındaki romantik, bir o kadar da yakışık olmayan ve zaman içerisinde bir takıntıya dönüşen ilişkiyi gözler önüne seren, Jahmil X.T. Qubeka imzalı Of Good Report filmi, gösterildiği dönemde Güney Afrika’nın en büyük film festivali olan Durban Uluslararası Film Festivali’nde yasaklanmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti.
13. Chronicle of the Years of Fire – Mohammed Lakhdar-Hamina (1975)
Rih al awras, Hassan Terro, Décembre, Rih al-raml gibi filmlerle Afrika sinemasında tanınan Mohammed Lakhdar-Hamina’nın beyazperdeye kazandırdığı Chronicle of the Years of Fire filmi, adından anlaşıldığı üzere Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nı köylülerin gözünden izleyiciye aktarıyor.
12. Yaaba – Idrissa Ouedraogo (1989)
Afrika sinemasının ünlü simalarından Idrissa Ouedraogo, Yaaba filminde henüz asimile olmamış Afrika kültüründen izler sunar ve kadın ile erkek arasındaki farkın hissedilmediği bir toplumda yaşlı bir kadın ile küçük bir çocuğun dostluğunu anlatır.
11. Yeelen – Souleymane Cissé (1987)
Malili yönetmen Souleymane Cissé’nin 1987 yapımı Yeelen adlı filmi, Bambara kültürünü merkezine alır ve kabile üyesi bir gencin, kadim büyücü vasfındaki atalarından doğanın sihirlerini öğrenme sürecini izleyiciye aktarır. Film, Afrika’nın kalbindeki Bambara kültürünün folklorik ögelerini mercek altına alırken; babadan oğula geçen kuşaklar arası aktarımı büyücülük kavramı üzerinden ele alır.
10. The Season of Men – Moufida Tlatli (2000)
Tunus sinemasının akla gelen ilk yönetmenlerinden Moufida Tlatli, The Season of Men filminde eşi çalışırken iki çocuğuyla birlikte Tunus’ta bulunan Djerba adasındaki kayınvalidesinin yanına dönen bir annenin öyküsünü masaya yatırıyor.
9. The Battle of Algiers – Gillo Pontecorvo (1966)
Yönetmenliğini Gillo Pontecorvo’nun üstlendiği 1966 yapımı The Battle of Algiers filmi, 1954 ile 1957 yılları arasında Cezayir’de ve Cazbah bölgesindeki FLN (National Liberation Front) hareketi çerçevesinde gelişen politik ve toplumsal olayları konu ediniyor. Savaşın halklar ve bireyler üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerini öne çıkaran film, gelmiş geçmiş en iyi savaş karşıtı filmlerden biri olarak adından söz ettiriyor.
8. Waiting for Happiness – Abderrahmane Sissako (2002)
Abderrahmane Sissako’nun imzasını taşıyan ve Cannes’da FIPRESCI ödülünü kazanan 2002 yapımı Waiting for Happiness, Avrupa’ya göç etmeden önce annesini ziyaret etmek için bir kıyı kasabası olan Nouhadhibou’ya gelen Abdallah isimli bir genç adamın, aynı zamanda ihtiyar bir elektrikçinin ve ona çıraklık eden minik bir çocuğun iç içe geçen öykülerini derinlemesine inceliyor.
7. District 9 – Neill Blomkamp (2009)
Neill Blomkamp’ın beğeniyle karşılanan ilk uzun metraj filmi District 9, 1982 yılında, hayatta kalan son uzaylıların, yaşamlarını idame ettirebilmek için dünyaya gelmesiyle yaşanan olayları konu alıyor. Güney Afrika’nın bir bölgesine yerleşen uzaylılar, bir araştırma ekibi tarafından keşfedilip District 9 isimli bir bölgeye yerleştiriliyor ve ilginç olayların ardı arkası kesilmiyor.
6. Atlantique – Mati Diop (2019)
Geçtiğimiz yıl dünya prömiyerini yaptığı 72. Cannes Film Festivali’nden Grand Prix ödülüyle dönen Atlantique filmi, Dakar’da bir banliyöde yaşayan 17 yaşındaki Ada’nın hikâyesini anlatıyor ve Senegal’daki toplumsal sorunlara özgün bir bakış açısı getiriyor. Filmin yönetmeni Mati Diop ise Cannes Film Festivali’nin Ana Yarışma bölümünde filmi yarışan ilk siyah kadın olarak tarihe geçti.
5. I Am Not a Witch – Rungano Nyoni (2017)
Zambiya’da büyücülükle suçlanan ve kaçtığı takdirde bir keçiye dönüşeceği korkusuyla zorla bir cadı kampında tutulan dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun trajik hikâyesini, hiciv dolu bir dille ve büyüleyici bir güzellikte anlatan I Am Not a Witch filmi, Rungano Nyoni’nin ilk yönetmenlik deneyimi. Cannes ile beraber Sundance, BFI London gibi önemli festivallere konuk olan film, ülkemizde 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde izleyici ile buluştu.
4. Cairo Station – Youssef Chahine (1958)
Mısırlı yönetmen Youssef Chahine’in kariyerinin ortalarında çektiği ve o yıl Uluslararası Berlin Film Festivali’nin seçkisine giren, aynı zamanda Mısır’ın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar adayı olarak Akademi’ye gönderdiği Cairo Station, Kahire’deki tren istasyonunda gazete satan Qinawi ile aynı istasyonda içecek satan Hannouma arasındaki yakın ilişkiye davet ediyor izleyiciyi. Hannouma’nın aynı istasyonda çalışan ve son derece saygı duyulan bir sima olan Abu Sri adında bir görevliye aşık olması olayları daha ilginç kılıyor.
3. La Noire de … – Ousmane Sembène (1966)
Afrika sinemasının kurucuları arasında sayılan usta yönetmen Ousmane Sembene, Fransız bir aileye hizmet eden Senegalli siyahi bir kızın öyküsünü anlattığı ilk uzun metrajı La noire de… ile sinema dünyasında adını duyurur.
2. Touki Bouki – Djibril Diop Mambéty (1973)
Djibril Diop Mambéty’nin yazıp yönettiği Touki Bouki, görsel yapısıyla dikkat çekiyor. Film, Senagal’de yaşayan ve Paris’e gitmenin hayalini kuran ve bu uğurda yolculuk için gereken parayı bulmaya çalışan Mory ve Anta’yı odak noktasına alıyor.
1. Abouna – Mahamat-Saleh Haroun (2002)
Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan 2002 yapımı Abouna filmi, aileleri tarafından terk edilen Tahir ve Amine isimli iki kardeşin hayat mücadelesini konu alıyor. Eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan filmin yönetmenliğini Çad sinemasının önemli isimlerinden Mahamat-Saleh Haroun yapıyor.
Kaynak: The Guardian