The New Yorker, son 10 yılın en iyi 27 filmini derlediği bir liste yayınlandı. Listede The Wolf of Wall Street, Madeline’s Madeline, Zama, It Felt Like Love gibi birbirinden ilginç yapımlar yer alıyor.
Yılın sonuna yaklaştığımız şu dönemde The New Yorker, son 10 yılın en iyi 27 filmini derlediği bir liste yayınlandı. The New Yorker yazarlarından Richard Brody’nin hazırladığı bu listede son yılın çok konuşulan filmlerinden, bağımsız sinemada adından söz ettiren projelere kadar birçok yapım kendisine yer buluyor.
Son 10 yılın en çok konuşulan yapımlarından Martin Scorsese’nin Leonardo DiCaprio’lu unutulmaz filmi The Wolf of Wall Street, ırkçılığı korku-gerilim türü üzerinden sert bir şekilde eleştiren yapısıyla büyük ses getiren, Amerikalı komedyen Jordan Peele’ın ilk uzun metrajı Get Out ve eşsiz dekor tasarımından, izleyiciyi filmin içerisine sürükleyen hikâyesine kadar her şeyiyle sinemanın büyülü dünyasını beyazperdeye aktaran Wes Anderson’ın yönetmenliğini üstlendiği The Grand Budapest Hotel listede hemen gözümüze çarpıyor. Dünya sinemasından auteur sinemacı Lucrecia Martel’in geçtiğimiz yıla damga vuran son filmi Zama ve 2012 yılının en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen ve kısa sürede kült mertebesine erişen Leos Carax imzalı Holy Motors listede yer alırken; bağımsız sinemadan 17 yaşındaki bir genç kızın sıra dışı büyüme hikâyesini anlatan, Josephine Decker imzalı Madeline’s Madeline, oyuncu ve yazar kimliğinin yanı sıra yönetmen olarak farklı projelere imza atan Miranda July’ın 2011 yapımı The Future ve dünya prömiyerini yaptığı Sundance’ten aldığı olumlu yorumlarla çok konuşulan Eliza Hittman’ın sinema dünyasına adımını attığı It Felt Like Love gibi yapımlar listede yer alıyor.
Ayrıca çekimleri 2005 yılında tamamlanmasına rağmen ancak 2011 yılında izleyiciyle buluşma şansına erişen, Kenneth Lonergan’ın yönettiği Margaret, son yıllarda oyunculuktan ziyade yönetmenlik alanında hünerlerini sergileyen Clint Eastwood’un yönetip aynı zamanda başrolünde yer aldığı The Mule ve usta yönetmen Jean-Luc Godard’ın imzasını taşıyan Film Socialisme de listede yer alan yapımlar olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Seçkisiyle son 10 yılın sinema tarihinde bir yolculuğa çıkacağınız listeye aşağıda bulabilirsiniz.
The New Yorker’a Göre Son 10 Yılın En İyi 27 Filmi
The Wolf of Wall Street (2013)
Madeline’s Madeline (2018)
Get Out (2017)
An Elephant Sitting Still – Da xiang xi di er zuo (2019)
Did You Wonder Who Fired the Gun? (2018)
The Future (2011)
Margaret (2011)
The Grand Budapest Hotel (2014)
Somewhere (2010)
Li’l Quinquin (2014)
Film Socialisme (2010)
An Oversimplification of Her Beauty (2013)
Holy Motors (2012)
Coma (2015)
Red Hook Summer (2012)
Zama (2018)
Moonlight (2016)
The Mule (2018)
It Felt Like Love (2014)
The Last of the Unjust – Le dernier des injustes (2013)
In Jackson Heights (2015)
A Ghost Story (2017)
A Screaming Man (2011)
A Quiet Passion (2017)
Taxi (2015)
Let the Sunshine In – Un beau soleil intérieur (2018)
Infinite Football – Fotbal Infinit (2018)
Kaynak: The New Yorker