20. Türk-Alman Film Festivaline katılan Uğur Yücel Türkiye Sinemasının güncel durumuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.
Nünberg’de devam eden 20. Türk-Alman Film Festivali‘nin ikinci gününde 1987 yapımı Muhsin Bey filmi gösterildi. Filmin oyuncuları Şener Şen ve Uğur Yücel’e Onur Ödülü verildi. Filmin gösteriminin ardından oyuncular bir söyleşiye katıldı.
T24‘ün haberine göre bu söyleşi esnasında festival başkanı Adil Kaya “1992 yıllarında Türkiye ’de seyirci sayısı 5-6 milyon iken bu sayı son yıllarda 60 milyonu buldu. Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?” sorusunu Şener Şen‘e yöneltti, Şener Şen ise bu soruyu “Türk insanı filmlerde kendine ait hikayeler buluyor” diye cevapladı.
Uğur Yücel ise belli ki Şener Şen‘den çok daha pesimist, çünkü Türk sineması neden uluslararası alanda daha fazla ilerleyemiyor sorusu yöneltilince ise ünlü oyuncu şu yanıtı verdi: “İnsanların seviyesi, algılaması, yani her anlamda edebiyat okuması sanata bakışı, müzikalitesi ne yazık ki çok ortalamanın altında. Dolayısıyla gişe yapan filmler hep ortalamanın altında zekaya hitap eden işler. Dolayısıyla burada nitelikli, seyirci, biz bunları reddediyoruz bizim sinemamız gelsin diye bir talep yaratmıyor. Bunu yapan yazarları dürtmüyor bu tavır”
Uğur Yücel ayrıca konuşmasında “Amerikan filmleri görsel efektlere önem vererek, ilgiyi kendisine çekmeye çalışıyor, ama artık bu görselliği insanlarımız cep telefonlarında buluyor. Sinemaya giden filmin afişine bakarak cebimdeki 7 lirayı hangi filme versem diyor. Bakıyor komedi var, neşeli vakit geçirmek için o filme gidiyor. O zaman Türk halkı da komedi filmlerine rağbet ediyor” dedi.
Uğur Yücel hepimizin aklında, ve günlük muhabbetinde olan şeyi nihayet herkesin duyabileceği bir biçimde dile getirmiş gibi duruyor. Sanmıyoruz ki yakın zamanda bu açıklama piyasada büyük bir değişime yol açsın, ama en azından sinemacıların kulaklarını kolay kolay tıkayamayacakları bir isim tarafından bu sıkıntının dile getirilmesine sevindik.
Hazırlayan: Hazan Özturan